Pildid: Keeniat on tabanud «obamamaania»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

24. juulil alustas USA president Barack Obama visiiti esivanemate kodumaal Keenias, kus ta täna avas kuuenda rahvusvahelise ettevõtluskohtumise, mille USA ja Keenia korraldavad koostöös.

Mitu kuud enne Obama visiiti ilmusid Keenia linnade tänavapilti USA presidendi teemalised reklaamid, suveniirid ja muu, edastab CNN.

Keenia pealinnas Nairobis on kõik klantsima löödud, muru niidetud, puid ja põõsaid pügatud, kodutud äärelinnadesse paigutatud ning tänavad korralikult puhastatud.

Mitme meediaallika andmetel saab Keenias rääkida lausa «obamamaaniast», sest USA presidenti kujutavaid plakateid  ja seinamaalinguid on näha igal sammul.  Samuti on populaarne teha koos Obama pildiga selfie`sid.

Kui Barack Obama sai 2008 esmakordselt USA presidendiks, siis loodeti Aafrikas saada suurema USA tähelepanu osaliseks. Hiljem on kritiseeritud, et Obama suhtub oma esivanemate maasse leigelt.

Keenias olid ootused ülikõrged, kuna Obama isa ja isapoolsed sugulased on sealt pärit.

Samas ei ole Obama Aafrikat siiski kahe silma vahele jätnud, kuna tema abil on USA abiorganisatsioonid aidanud Aafrikas leevendada näljahäda ja vähendada haiguste levikut.

Obama külastab Aafrikat nüüd neljandat korda, mis on rohkem, kui seda on teinud teised USA presidendid.

Keeniast suundub Obama Etioopiasse, kus ta on esimene seda riiki külastav USA president.

Obama kohtub Keenia presidendi Uhuru Kenyattaga, keda süüdistati rahvusvaheliselt valimiste järgses vägivallas aastatel 2007 ja 2008, kuid möödunud aastal loobuti neist süüdistustest.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus süüdistab seni  inimsusevastastes kuritegudes Keenia asepresidenti William Rutoad, kes samuti peaks Obamaga kohtuma.

Kenyatta esindaja teatel arutatakse Obamaga julgeolekualast ja majanduslikku koostööd, kuid seksuaalvähemuste teema jäetakse kõrvale, kuna Keenias ei olevat homoseksuaale.

Siiski arvatakse, et Obama tõstatab Keenia visiidil inimõiguste ja seksuaalvähemuste teema.

Paljud poliitikasjatundjad peavad Barack Obama nüüdset Aafrika visiiti siiski sümboolseks ehk sooviks naasta korraks esivanemate juurte juurde.

USA presidendi Barack Obama isa Barack Obama seenior sündis Keenias Kogelos 1936. aastal. Ta õppis USAs Hawaii ülikoolis majandust ning kohtus seal kaasüliõpilase Ann Dunhamiga. Nad abiellusid ja said poja Barack Obama, kuid see abielu ei kestnud kaua.

Obama seenior läks tagasi oma kodumaale Keeniasse, kus töötas majandusnõunikuna Keenia praeguse presidendi isa valitsuses.

Barack Obama seenior hukkus 1982. aastal Nairobis autoõnnetuses. Obamade suguvõsa elab seni Keenias Kogelos, kuid USA president ei plaani nüüdsel visiidil seda külastada.

Kogelos on siiski tehtud tema vastuvõtuks ettevalmistusi juhuks, kui Obama peaks järsku meelt muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles