Endla teater valmistub esietendusteks

, Endla teatri avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla butafoorimeistrite käe all on valmimas muskusveis, kelle ammumist kuuleb järgmisel nädalal esietenduvas uuslavastuses „Külmale maale“.
Endla butafoorimeistrite käe all on valmimas muskusveis, kelle ammumist kuuleb järgmisel nädalal esietenduvas uuslavastuses „Külmale maale“. Foto: Endla teater

Järgmisel nädalal tähistab Pärnu Endla teater kahe esietendusega oma 100. hooaja algust ja 99. aastapäeva.

Traditsiooniliselt tähistatakse teatri sünnipäeva 23. oktoobril, kui 1911. aastal avati August Kitzbergi „Libahundi“ esmalavastusega uues majas tegutsev kutseline Endla teater.

Nii on alanud 100. hooaeg, mille raames tähistatakse teatri 99. aastapäeva. 100 aasta juubel jõuab kätte 23. oktoobril 2011. Juubelihooaeg on kavandatud kui aasta otsa ootusi keriv sissejuhatus suurele juubelipeole, mille kulminatsioon leiab aset järgmisel aastal.

Viimastel aastatel on välja kujunenud, et hooaja esimesed esietendused jõuavad lavale septembri lõpus või oktoobris. Nii sel aastalgi ja vaid päevase vahega.

Kogu teatrimaja on praegu töisest sagimist tulvil, et neljapäeval, 21. oktoobril jõuaks lavale Wajdi Mouawadi draama „Põletus“ ning laupäeval, 23. oktoobril Leea ja Klaus Klemola kirjutatud ekspeditsioon jääaega „Külmale maale“, mis on kunagise Endla menulavastuse „Kokkola“ järg.

Juba mitu nädalat on Teatrikohvikus lõuna ajal nähtud vilksatamas kummalises riietuses näitlejaid. See tähendab, et Tiit Palu lavastuse „Põletus“ proovides peetakse pausi.

Näidendi tegevus toimub osalt Lähis-Idas. Ootamatud hääled tugevast tuulekohinast veiste ammumiseni annavad aga märku, et käib „Külmale maale“ proov, lavastajaks külalisena Ingomar Vihmar.

Kiirele küsimusele, kuidas ettevalmistused sujuvad, vastasid nii Palu kui Vihmar ühtviisi napilt: „Hästi.“ Veel mõni päev ja tükid ongi lavaküpsed.

Neljapäeval, 21. oktoobril lõpeb teatris üleval olnud näitus „Kivi, nõel ja nuga“ kunstioksjoniga, kus kõik väljapandud tööd leiavad endale loodetavasti uue omaniku.

Paar päeva hiljem, 23. oktoobril avatakse pidulikult juubelinäitus, mis kannab nime „Endla 100“. Väljapanek tutvustab sõnas ja pildis 22 tähelepanuväärivat lavastust kutselise Endla teatri möödunud hooaegadest.

Näituse üks koostajatest, teatri dramaturg Triinu Ojalo märkis viimaste ettevalmistuste käigus, et teatri arhiivist on välja otsitud hulk huvitavat fotomaterjali, mis võiks pakkuda äratundmisrõõmu paljudele vaatajatele.

Enne näitust avab teisipäeval, 19. oktoobril eelseisva üritusterohke nädala lõbus mälumäng, kuhu on oodatud kõik, kes tahavad veeta meeldiva õhtu Teatrikohvikus, kaasa nuputada ja saada teada ehk mõni uus ja huvitav fakt. Võistkondade arv, suurus ja osalejate vanus pole piiratud. Loomulikult on esindatud Endla oma võistkond.

Töönädala lõpetab Jazzklubi õhtu Teatrikohvikus, kus esinevad Tanel Ruben & Viktoria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles