Aafrikas nähti haruldast okaapit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongos Virunga looduskaitsealal nähti haruldast okaapit
Kongos Virunga looduskaitsealal nähti haruldast okaapit Foto: AFP / Scanpix

Londoni zooloogiaühingul ja Kongo looduskaitseinstituudil õnnestus näha haruldast okaapit.

Kongo Demokraatlikus Vabariigis asuval Virunga looduskaitsealal üles pandud kaamerate abil tehti sellest loomast fotosid, kirjutab BBC.

Okaapi on kaelkirjakuga suguluses, kuid on kaelkirjakust palju väiksem. Okaapi on kantud ohustatud liikide hulka.

«Okaapit nähakse väga arva, see loom  on väga arg. Siiani on okaapide kohta märke  leitud ainult nende poolt söödud puulehtede ja väljaheidete näol,» selgitas zooloog Noelle Kumpel.

Kuni 20. sajandi alguseni ei teatud okaapide olemasolust mitte midagi. Nüüdseks on nad kaitse all ja neid elab  Aafrikas kolmel kaitsealal, millest üks on Virunga looduskaitseala.

Kumpeli sõnul on okaapide jälgimine raskendatud Aafrika keerulise poliitilise olukorra  ja viletsate infrastruktuuride tõttu.

Eelmise ja nüüdse okaapitähelepaneku vahel on 50 aastat.

«Leidsime Virungast kolme okaapi jalajälgi. See andis lootust, et loomad on seal piirkonnas ning meil tekib võimalus neid filmida ja fotosid teha,» lausus Kongo looduskaitseinstituudi esindaja Thierry Lusenge.

Ta lisas, et okaapisid ohustab salaküttimine. Looduskaitsjate sõnul on neil andmeid, et okaapide liha müüakse Virunga looduskaitse ala lähedal asuva Beni linna turul.

Looduskaitsjad hoiatasid, et kui okaapide jahtimine jätkub, võivad need haruldased loomad paari aastaga välja surra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles