Briti meedia avaldas fotod, millel kuningliku pere liikmed teevad natsitervitust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud laupäeval avaldasid mitmed Briti väljaanded 1930. aastatest pärit mustvalged fotod, millel on näha Briti kuningliku pere liikmeid, kaasa arvatud praegust kuningannat Elizabeth II tegemas natsitervitust.

Tabloidväljaande The Sun esikaanel on foto umbes kuueaastasest printsess Elizabethist, kes tõstab oma kätt samamoodi nagu ta ema, edastab The Local.

Piltide juures on kirjas «Their Royal Heilness», olles viide natsi-Saksamaa tervitusele «Heil Hitler».

«On väga kurvastav, et film ja fotod, mis tehti kaheksa aastakümmet tagasi Tema Majesteedi perekonna eraarhiivi tarbeks, on jõudnud sellisel solvaval ja laimaval viisil avalikusse,» teatas Buckinghami palee esindaja.

Esindaja sõnul ei teadnud väike Elizabeth selle tervituse tähendust ning nüüd võib see 89-aastasele kuningannale ebamugavust tekitada.

Kümme aastat tagasi avaldas The Sun fotod Elizabeth II pojapojast, prints Harryst kandmas karnevalil haakristiga käepaela. Briti troonipärimisjärjekorras viies isik Harry vabandas hiljem avalikult.

Nüüd ilmunud pildid on kaadrid mustvalgest filmist, mis tehti kuningliku pere Šotimaa Balmorali lossi aias 1933  ning varem ei ole neid avalikustatud.

Filmis tõstab väike printsess Elizabeth kätt natsitervituse moodi kolm korda, kuid ka jookseb ja mängib oma koera ja õega.

Elizabethiga koos on näha ka tema õde, printsess Margareti ning tulevast kuningat, Elizabethi ja Margareti onu Edward VIII, kes sellist tervitust lastele õpetab.

Ühendkuningriigis arutatakse seni, kas Edward VIII oli otsene seos natsidega ning kas ta ülistas Adolf Hitleri režiimi.

Edward kohtus Hitleriga 1937. aastal Saksamaal. 1936. aastal loobus Edward VIII troonist ja kroonist, kuna soovis abielluda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga.

The Sun märkis fotode avaldamisega seoses, et kuna need on aastakümnete tagusest ajast, siis need ei heida halba valgust kuninganna Elizabeth II-le, ta lahkunud õele  ja emale, vaid pigem troonist loobunud kuningale.

Kuningliku pere esindaja sõnul on brittidel seni head mälestused sellest, et kuninganna-ema Elizabeth, kes suri 2002. aastal, jäi koos oma abikaasa, kuningas George VI Londonisse kui Saksamaa lennukid korraldasid Briti pealinnale ja teistele linnadele rünnakuid septembrist 1940 kuni maini 1941.

Adolf Hitler sai Saksamaal võimule 1933. aastal ning Teises maailmasõjas ja koonduslaagrites hukkus miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles