Positivusel sai muusikat, tsirkust ja nänni

Helena Tamm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positivuse turul on mitmekülgne välik hipsteri träni.
Positivuse turul on mitmekülgne välik hipsteri träni. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

POSITIVUSE FESTIVAL

17.–19. juulil

Lätis Salacgrīval

Baltikumi suurim muusikafestival Positivus on veel pisut väiksem kui Euroopa keskmine, kuid plaanib juba tuleval aastal oma haaret laiendada. Reedel alanud festivali tarbeks ehitati Lätti Salacgrīva rannajoone ja männimetsatukkade vahele viie päevaga üles kuus lava ning meeletult suured toitumis- ja telkimisalad. Lisaks panid kümned tuntud brändid nagu Coca-Cola, Adidas, H&M, Rigas Balsam, Jägermeister jt püsti oma meelelahutusalad, kus inimesed võisid erinevaid mänge mängida ja firmade tooteid osta.

Üleöö saabus looduslikult kaunile rannaalale Positivuse festivalile ligi 30 000 muusika ja melu austajat – lillepärgades, loomakostüümides, ümarate päikeseprillide, šortside, kummikute ja maksikleitidega. Kogu kirju seltskond kaotas kolmeks päevaks pea ning andus täielikult pakutavale. 

Üheksandat korda toimunud möll on edukalt mööda. Kui esimestel päevadel sabistas pilvede vahelt veel veidi vihma, siis pühapäev tervitas juba puhta sinise taeva ja päikesepaistega. Positivuse kinosaali nina pista polnud ka põhjust. Ilm hoidis festivalilisi ja sellele vastav oli ka viimase päevani vastu pidanud rahva meeleolu. Pidevalt kalpsasid paljad siresääred, lillepärjad peas, Salazgricva teedel ja festivalialal.

Juba esimese päeva õhtuks oli salapärane jõulutuledega kaunistatud ja piltidelt idüllilisena paistev metsaalune ära läbustatud ja ehitised kulunud, kuigi kolmandal päeval, kui päike välja tuli, tundus kogu ümbrus taas helgem. Kuigi joobes inimesed on muusikasuursündmustel tavaline nähtus, suutis üle piiri läinute rohkus siiski üllatada. Festivali teisel päeval vajas ligi 30 000 külastajast arstiabi 550, kellest kaheksa toimetati ka haiglasse, seda peaasjalikult alkoholi ületarbimistest põhjustatud tervisehädade tõttu.

Lisaks alkoholile  ja muusikale leiab festivalialalt muidugi ka tsirkust, toitu ja niisama pudipadi. Ligi nelikümmend müüjat kauples käsitöö, ehete, meenete ja hipster-riietega. Peamiste pärlitena jäid silma hea huumoriga puidust magnetid, nahast ehted ja muidugi sellesuvised absoluutsed müügihitid – kuldsed kleeps-tattood ning endiselt popid lillepärjad.

Kõige idüllilähedasema ala pani sellel aastal püsti Laima. Nende romantismihõngulist suvekodu meenutavas aias said soovijad täiesti tasuta vanal trükimasinal või sule ja tindiga kirju ja kaarte kirjutada ning neid laiali saata. Geniaalne idee, mida märkasid vaid need, kel mahti festivali peamelust veidi kõrvale kiigata. Lisaks võis äärealadel uitaja sattuda ka ranna ääres lõppevale  kunstidelavale, kus toimusid hommikused joogatunnid, treeningud, tsirkuse- ja teatrietendused. Seal astusid üles ka Eesti kaasaegse tsirkuse artistid nagu Kert Ridaste, Grete Gross ja Lizeth Wolk.

Minu jaoks lõidki seekordse festivali just väikesed huvitavad detailid ja avastamata nurgatagused. Mitte niivõrd masse hullutanud pealava artistid, vaid just kõrvallavadel, nagu Nordea ja Pallaadium, üles astunud esinejad. Ehe näide on kollektiiv nimega TORA ehk austraallased, kes esinesid megastaaride Kasaibiani ja Charlie XCXiga samal ajal ja seega kõigest mõnekümnele pealtvaatajale, aga sellest olenemata andsid endast laval kõik. Või siis briti multiinstrumentalist Jack Garratt – üks mees, aga milline sisekosmos! Kõik, kes Nordea lava eest tema esinemise ajal möödusid, jäid. Mees ei suutnud isegi uskuda, et nõnda paljud on teda kuulama tulnud, ega varjanud oma siirast rõõmu. Ning populaarne lembelaulik Tom Odell võlus oma lava ees olnud fännidelt suisa pisarad palgele.

Ainsate eestlastena astus teist korda Positivuse pealaval üles Ewert and the two Dragons. Siselavadel esinesid aga mitmed meie artistid, kellest üks silmapaistvamaid oli Palladiumi laval üles astunud Curly Strings. Lavaesine oli rahvast täis ning lätlased ja leedukad vahetasid teineteisega üllatunud pilke, kui sajad eestlased «Kauges külas» kaasa laulsid, ja seda nii, et bändi enam kuulda polnudki. Eesti artistidel läheb Positivusel hästi. Siinne publik on soe ja kodune ning toetavalt mõjub ka Positivusega tihedat koostööd viljelev Tallinn Music Week, kelle väike kontsertlava oli nagu üks ehe ja armas nüüdisaegne puitmaja.

Euroopa festivali auhindade jagamisel pälvis Positivus 2013. aastal parima programmi ja keskmise suurusega festivali auhinna. Inglismaa ajaleht The Guardian hääletas lõunanaabrite festivali parimaks väikese suurusega festivaliks Euroopas, Ameerika muusikaajakiri Filter viie enim oodatud rahvusvahelise suvefestivali ja Metro kümne hulka. Eklektiline indie-, popi- ja eletroonikasegune line-up ei võrdu veel siinse õhkkonnaga, vaid loob omamoodi terviku. Lisaks on tegu ka äärmiselt taskukohase üritusega, võrreldes näiteks meist üle lahe toimuva Flow’ga, mis samas hiilgab mõnevõrra vägevama artistide nimekirjaga.

Järgmisel aastal tähistab Positivus juubelit. Festivali peakorraldaja Ģirts Majors mõtleb juba pingsalt tuleva aasta programmile, kuigi ükski nimi veel kinnitatud ei ole. Tema sõnul muutub festivalide omavaheline konkurents üha tihedamaks ning tuntud artiste pole enam kellegil varnast võtta. Lisaks on juuli Euroopa kõige tihedam festivalide kuu. Positivuse suurimateks konkurentideks on samal nädalal aset leidvad Euroopa muusika suursündmused, mida jätkub pea igasse riiki.  Näiteks Latitude ja Longitude festival Inglismaal, Meltfestival Berliinis, aga ka mõned Prantsusmaal ja Skandinaavias. Viimased küll pigem aitavad Majorsi sõnul Positivuse programmi luua, sest festivalid vahetavad omavahel artiste.

Uute ideede ammutamiseks plaanib festivali korraldusmeeskond külastada septembris Berliinis toimuvat Lollapaloozade­ festivali, sest tegemist on esimese USA päritolu festivaliga, mis Euroopasse tuuakse.  «Tahame näha, kui edukad nad on, sest Berliin ei ole just lihtsaim koht, kust alustada,» ütles Majors.

Järgnevatel aastatel soovib Positivus kasvada nii mahult kui ka rahvusvaheliselt. Uurisin peakorraldajalt, millega ta festivali enim iseloomustaks. «Seda on raske öelda,» jääb Majors mõttesse. «Kindlasti iseloomustab festivali nimi seda ennast ja muusikast rääkides on suur kaal uuel muusikal. Tutvustame sellele regioonile järgmisi suuri nimesid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles