Mõisakoolides taaskäivitub kammermuusikasari

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri-Ann Sumerat (esiplaanil) kuuleb musitseerimas mõisakoolides.
Kadri-Ann Sumerat (esiplaanil) kuuleb musitseerimas mõisakoolides. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Uue nädala kolmapäevast, 20. oktoobrist stardib taas kontserdisari “Kammermuusika mõisakoolides”, mida Pärnumaal saab nautida Tõstamaa ja Võidula mõisas.

Kontsertidel astuvad kavaga “Keelpilli ilu” üles õed Eva-Maria (viiul, vioola) ja Kadri-Ann Sumera (klaver). Kavas on Schuberti “Sonatiin”, Schumanni “Adagio” ja “Allego” ning Sumera “Valss”.

Kadri-Ann Sumera teatel on Franz Schuberti väikesed sonaatiinid viiulile ja klaverile võluvad, salonglikult naljatleva ja lapselikult siira meeleoluga teosed.

Tänavu mais oleks helilooja Lepo Sumera saanud 60aastaseks. Kammermuusika sarjas kõlab helilooja tütarde esituses tema “Valss” viiulile ja klaverile, mis on Kadri-Ann Sumera kinnitusel justkui nihestatud ja kiiksuga tantsupala, milles kasvab keerutuste hoog lõpuks lausa ohtlikult pidurdamatuks.

Veel esitab Eva-Maria Sumera vioolal Robert Schumanni “Adagio” ja “Allegro”. Originaalis on teos helilooja üks esimesi metsasarvele kirjutatud virtuoospalu, ent seda mängitakse paljude eri pillidega. Schumannile ja üldse romantilisele muusikale omaselt leidub palas nii hingestatud lüürikat kui pulbitsevat energiat.

Pianist Kadri-Ann Sumera on õppinud Tallinna muusikakeskkoolis, Eesti muusikaakadeemias ja Kölni muusikakõrgkoolis. Teda on tunnustatud mitmel rahvuslikul ja rahvusvahelisel konkursil, samuti on ta salvestanud Eesti Raadiole ja Antes Editionile.

Sumera on esinenud solistina mitme tuntud orkestri ees.

Viiuldaja Eva-Maria Sumera on Kadri-Anne noorem õde, kes lõpetab õpinguid muusikaakadeemias Mari Tampere-Bezrodny juures. Ta on esinenud solistina Tallinna muusikakeskkooli sümfooniaorkestri ees ja osalenud projektides nii kodus kui välismaal. Viiuli kõrval mängib neiu vioolat.

Sari “Kammermuusika mõisakoolides” on koolinoortele suunatud sari, mille eesmärk on tutvustada süstemaatiliselt klassikalist muusikat ja anda maapiirkondade elanikele võimalus nautida kammermuusikat kaunites mõisasaalides ja elavas esituses. Kontsertidel on alati muusika kõrval juttu.

Kontserdid toimuvad rohkem kui 20 mõisakoolis üle Eesti ja on enamasti tasuta. Kolmapäeval saab kontserti nautida Tõstamaa mõisas kell 10 ja Võidula mõisas kell 12.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles