Milline on läbi aegade kõige populaarsem raamat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koraanid
Koraanid Foto: SCANPIX

Briti väljaande Metro andmetel on läbi aegade kõige populaarsem raamat koraan.

Islamiusu religioosseid tekste on tõlgitud 50 keelde, koraani on ligi 400 erineva väljaandena ning trükitud on rohkem kui kolm miljardit eksemplari.

Koraanile järgnevad kristlik piibel, mida on trükitud 2,5 miljardit eksemplari ning puna-Hiina juhi Mao Zedongi sõnavõtud, mida on trükitud 800 miljonit eksemplari.

Esikümnesse mahuvad veel Hispaania kirjaniku Miguel Cervantese «Don Quijote» (500 miljonit eksemplari), J.K. Rowlingu «Harry Potteri» sari (450 miljonit), Charles Dickensi «A Tale of Two Cities» (200 miljonit), J.R. R. Tolkieni «The Lord of the Rings» (150 miljonit), Antoine de Saint-Exupéry «Le Petit Prince» (140 miljonit), Lewis Carroll «Alice in Wonderland» (100 miljonit) ja Cao Xueqini «Dream of the Red Chamber» (100 miljonit).

11. kohal on Agahta Christie «And Then There Were None» (100 miljonit), 12. kohal on J.R.R. Tolkieni «Hobbit» (100 miljonit), 13. kohal on Henry Rider Haggardi «She: A History of Adventure» (85 miljonit), 14. kohal on C. S. Lewise «The Lion, The Witch and The Wardrobe» (83 miljonit) ja 15. kohal on Dan Browni «The Da Vinci Code» (80 miljonit).

Järgmised viis on J. D. Salingeri «The Catcher in the Rye» (65 miljonit), Arthur Conan Doyle`i «The Adventures of Sherlock Holmes», Jules Verne`i «Twenty Thousand Leagues Under the Sea», Stieg Larssoni «Milleniumi» triloogia (50 miljonit) ja Richard Adamsi «Watership Down» (50 miljonit).

21 . – 30. kohal on: Homerose «Odüsseia» (45 miljonit), Eric Carle´i «The Very Hungry Caterpillar» (30 miljonit), Harper Lee «To Kill A Mockingbird» (30 miljonit), Margaret Mitchelli «Gone With The Wind» (30 miljonit), George Orwelli «1984» (25 miljonit), F. Scott Fidzgeraldi «The Great Gatsby» (25 miljonit), Mark Twaini «The Adventures of Huckleberry Finn» (20 miljonit), Hans Christian Anderseni muinasjutukogumik (20 miljonit), Jane Austini «Pride and Prejudice» (20 miljonit) ja Daniel Defoe «Robinson Crusoe» (9miljonit).

Wikipedia: koraan on islami püha raamat, milles on kirjas Allahi ilmutused prohvet Muhamedile.

Sõna «koraan» on tõlgendatud mitmeti ning enim esineb, et see on «kokku koguma», «koguma» ja «kokku siduma».

Pärast Muhamedi surma 632. aastal kogusid lähikondlased ta ülestähenduse kokku ning panid kirja.  Hiljem täiendati neid punktuatsiooni ja täishäälikutega, mida algne araabia kiri ei sisaldanud.

Koraan jaguneb 114 peatükiks ehk suuraks. Kõik suurad algavad märkega ilmutuse saamise asukoha kohta, milleks on kas Meka või Mediina.

Suurade pikkus on väga erinev. Alguses on peatükid pikemad, lõpu poole lühemad. Pikim, teine peatükk, sisaldab 286 värssi (âya). Lühimad on 103., 106. ja 108. ainult kolme värsiga.

Koraani struktuur ei ole kronoloogiline nagu näiteks piiblil. Peamiselt sisaldab koraan käske ja hoiatusi, lugusid on vähem.

Koraani lugemine on omaette kunst ning tavaliselt istutakse lootoseasendis, kummardununa sülle või spetsiaalsele madalale lauakesele asetatud raamatu kohale.  

Loetakse rütmiliselt, kerega väikesi ringe tehes. Koraani lugemine on moslemitele meditatiivne tegevus, mida ei saa teha suvalisel ajal suvalises kohas.

Islamimaailmas valitseb seisukoht, et koraani ei ole võimalik täiesti õigesti tõlkida – ainult araabiakeelne originaal on õige ja usklikule sobiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles