Viis põhjust, miks täiskavanutel tasuks värvida värvimisraamatu pilte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome teadlase, aju-uurija Minna Houtilianeni sõnul on täiskasvanutele mõeldud värvimisraamatud aina populaarsemad ning paljud on leidnud endale värvimisega uue stressileevenduse viisi.

Houtilainen tõi ära viis põhjust, miks piltide värvimine on kasulik:

Paljud ei oska enam teha käsitööd, kuid värvipliiatseid kasutada ja värvida oskab igaüks -  värvimine mõjub lõõgastavalt ning uus tegevus värskendab aju.

Keskendumine ja käte kasutamine – mõtlemine muutub, kui ollakse keskendunud mingile kindlale käelisele tegevusele. Värvida tasuks piisavalt sageli, kuna siis saab rakendada kognitiivseid võimeid.

Värvimine sobib erinevas vanuses inimestele – lastele meeldib väga joonistada ja pilte värvida, kuid kasvades tulevad uued hobid ja see unustatakse. Täiskasvanuna tasuks värvimise juurde tagasi tulla ja end suure lapsena tunda. Värvimine ja joonistamine võib tekitada meditatiivse seisundi.

Värvimisraamatus ei ole õigeid ega valesid variante – igaühel on oma arusaam värvidest ja värvieelistustest ning seega saavad kõik värvijad ellu viia oma isiklikku nägemust. Ei ole õigeid ega valesid värvivalikuid ega pilte ning keegi ei võistle kellegagi.

Värvid teevad rõõmsaks ja innustavad  - nii lastele kui täiskasvanutele on erinevaid värvimisraamatuid. Hoolimata piltide teemast, on värvimine ja käeline tegevus rõõmus ja innustav tegevus. On ka neid, kes oma värvimispilte jagavad sotsiaalmeedias, et teiste tuju tõsta ja oma oskusi näidata. Samas on need pildid nagu mini kunstinäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles