Elu24 galerii! Miks tasub külastada kuulsat North Sea Jazz festivali Hollandis?

Meisi Volt
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elu24 sai võimaluse külastada mastaapset ja kuulsat North Sea Jazz festivali, mis kostitas muusikahuvilisi maailmakuulsate artistidega, alates Lady Gagast ja lõpetades Chaka Khaniga. Toome teieni mõningad hetked festivalilt!

1976.aastast alates toimunud ja Hague linnas Hollandis alguse saanud North Sea Jazz festival on saavutanud oma mastaapsuse ja populaarsuse ning enam suuremaks paisuda ei taha - festivali külastajate arv kõrgub kuni 65 000 ja 70 000 vahel ja see on korraldajate sõnul maksimum, mida nad soovivad.

2006. aastal Hague linnast Rotterdami Ahoy-nimelisse mitmete saalidega hoonesse kolinud festival töötab iga festivali nimel aastaringselt ning juba praegu on mõningate artistidega kokkulepped järgmiseks aastaks tehtud.

Foto: Meisi Volt

Sel aastal esinesid North Sea Jazzil üle tuhande muusiku, andes üle 150 esinemise kolmeteistkümnel erineval laval. Lavad on erineva suurusega, üks neist intiimne 200 istmega saal, millele vastukaaluks 13 000-14 000 inimest mahutav suurim saal. Nii suudavad korraldajad luua erineva meeleoluga kontserte, mõned neist intiimsemad ja mõned võimsamad nagu Lady Gaga esinemine Tony Bennettiga esimesel päeval või Chaka Khani, Lionel Richie, Selah Sue, Jett Rebeli, Laura Mvula võimas live suurtes saalides. Kõlab nii kommertslik muusika kui ka intiimsemad süva-jazzi helid. Nii võib sattuda publik, kes on tulnud suurimaid staare vaatama ka väiksematesse saalidesse, kus saavad tuttavaks nende jaoks ehk senitundmatute jazz-artistidega. Muide, kõik see toimub Ahoy-nimelises suures hallis ja 13 saali mahuvad kenasti ühe katuse alla. Kui võrrelda meie oma Jazzkaarega, mille live'id on jaotatud üle linna erinevatesse kohtadesse pikema perioodi vältel, siis North Sea Jazz pakub kolme päeva jooksul nii kunsti kui muusikat ühes hoones. 

Foto: Meisi Volt

Festivali direktor Jan Willem Luyken, produktsioonijuht Scal Langelaan ja marketingi eest vastutav Junior van der Stel rääkisid, et kõik kolm päeva olid välja müüdud ning booking'uid artistidega tehakse selle järgi, kas see sobib festivali kontseptiga, muusika žanriga ja kas see publikule võiks meeldida. Korraldajad loodavad alati luua balansi kommertsliku ja mittekommertsliku muusika vahel.

Foto: Meisi Volt

Laupäeval nägi festival ka kerget tagasilööki kui Chaka Khan ei suutnud oma live'i lõpule viia. Sellest aga suurt paanikat ei tekkinud, sest bänd mängis kenasti lõpuni ja meeleolu publikus ei langenud.

Korraldajad on koostanud enda jaoks ka oma unistuse nimekirja, keda festivalile esinema soovivad ning sellest ainukesena pole North Sea Jazzi lavalaudu külastanud Ameerika lauljanna Aretha Franklin. Kuigi festivalil esinemine tundub paljude artistide jaoks üks elu suurimaid unistusi, siis on ka muusikuid, kes on esinemise ära öelnud, sest leiavad, et see ei sobi nende kontseptsiooniga.

Foto: Meisi Volt

Elu24 fotosilma ette jäid Nneka, Leon Bridges, Batik, Melody Gardot, Rhiannon Giddens. Vaata galeriist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles