Hiiu Folgi kõrvalprogrammid on publikurohked

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hiiu Folgi keskkonnaõhtu

Ametlikult avanevad üheteistkümnenda Hiiu Folgi väravad homme, neljapäeval, kell 18, Kärdla laululaval. Siis tõmbavad lõõtsadele tuule sisse Lõõtsavägilased ning annavad trummidele kuuma Drum Prana muusikud. Festivalimelu on saarel tunda juba esmaspäevast, mil koostöös keskkonnaametiga algas Palade loodushariduskeskuses  tänavune keskkonnaõhtute programm.

Kui seni on saali mahtunud ka neid külalisi, kel viimasel minutil on tulnud idee, jutustajat kuulama tulla, siis tänaseks õhtuks on maja piripardani täis pakitud. Kõnelema tuleb semiootik Valdur Mikita, kelle loeng väljakuulutamisest alates paari esimese päevaga üle «bukiti». 

Mikita sõnab, et õhtuse vestlusringi suund oleneb palju ka kuulajate häälestusest: «Eks ma muidugi räägin oma lemmikasjadest, kultuuri ja looduse lootusetust hübriidsusest. Võtan teemaks ka kohavaimu ja eesti metsade maagia. Alguses jutustan ja näitan 30-40 minutit pilte, siis võiks vaba vestlusega edasi minna.»

Palade loodushariduskeskuse kivimite maja ümbruses on mõnusalt ruumi jalutamiseks ja murul istumiseks, avatud on kohvik, kus kohalikud pagarid pakuvad kilupirukat ja rabarbrikooki. Sestap need, kes siiski eelregistreerimata kohale sajavad, lootuses Mikitat kuulata, päriselt pika ninaga jääma ei pea- loengu killukesi on õue kuulda ning ühine arutelu kandub saalist õuekohvikusse.

Hiiu Folgi melule ja meeleoludele võib tänasest alates pihta saada veel enne, kui jalg meretaguse maa pinda puudutab: Hiiumaa praamidel kõlab torupilli- ja lõõtsamuusika. Kui juhtub, et praamil on veel mõni inimene, kes ei tea, et Hiiu Folk sel nädalal saare vallutab, siis folgisaadikud, muusikud Enrik Visla ja Jaagup Kippar teevad asja meeleolukalt selgeks. 

Homsest alates tasub festivalikavas kontsertide kõrval ära ristitada ka retked ja töötoad, milles osaleda soovitakse. Kuna tahtjaid nii loengutele, loodusretkedele kui meistritubadesse on rohkem, kui mõnusalt mahub, tuleks kohe tegutseda! 

Mõni koht on veel neljapäevasele öömatkale «Öös on asju ja lugusid» mis algab 22:30 Kärdla laululavalt ning kulgeb läbi pargi kiriku juurde, sealt edasi Rõõsna metsa ja mööda mereäärset teed sadamasse ja Hõbetrummi juurde. Kärdla lugude ja vaatamisväärsustega tutvumiseks parim võimalus!

Kiired tegutsejad jõuavad end veel registreerida ka loodusemees Martin Suuroja laupäevasele retkele , mis algab kell 13:30 Sääre tirbi puhkealalt Kassaris. Enne rännakut esitleb Suuroja oma äsjailmunud raamatut «Hiiumaa loodusmonumendid»,  edasi kulgeb tee Kassari säärele, mille ussina kaugele merre looklev lõpuosa kannab Sääre tirbi nime. Mida lähemale Sääre tirbile, seda madalamaks muutuvad kadakad ja hõredamaks taimestik, kuni kahaneb mere poole sirutuvaks kruusavalliks. See saab olema elamuslik ja võimas kohtumine Hiiumaa loodusega.

Igal aastal on teatud töötubadesse olnud suur tung, sestap soovitame klaasisulatamise huvilistel, usinatel harrastuskeraamikutel ning folgirütmides kehavirgutajatel endast juhendajatele juba täna teada anda. 

Täpsem info kontsertide, töötubade ja retkede ajakava kohta SIIT!

Vaata ka vahvat tutvustavat videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles