Boliivias jõudis avalikkuse ette natsioperaatori pärand

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Ertl vanas eas
Hans Ertl vanas eas Foto: Wikipedia.org

Boliivias jõudis avalikkuse ette natsi-Saksamaal tegutsenud filmioperaatori ja fotograafi Hans Ertli pärand.

Ertlist jäänud filmid ja fotod on tema 63-aastase tütre Beatrizi käes, kes elab Boliivia pealinnas La Pazis, kirjutab BBC.

Hants Ertel elas värvikat elu ja oli seotud mitmete tollaste kuulsustega nagu Adolf Hitler, Leni Riefenstahl, Joseph Göbbels ja Erwin Rommel.

«Mu isa tundis Hitlerit hästi. Kuid ta elu suurim mõjutaja oli selline naine nagu Leni Riefenstahl. Neil oli suhe ja isa pidas seda naist kuni oma surmani väga kalliks,» sõnas sakslase tütar.

Ta lisas, et Hans Ertl oli kuulsa, 1936. aasta olümpiamängudest kõneleva filmi operaatoriks.

«Mul on selle filmi tegemisest mitmeid fotosid, millel on näha nii mu isa kui ka Leni Riefenstahli. See olümpiafilm oli natsi-Saksamaa propaganda üks nurgakive,» lisas naine.

Hans Ertli tütre sõnul oli ta isa Teise maailmasõja ajal ka  Põhja-Aafrikas, kus ta tegutses kindral Erwin Rommeli fotograafina.

Päras Teist maailmasõda oli Ertl lühikest aega liitlaste käes vangis. 1953. aastal kolis ta koos perekonna, naise ja kolme tütrega Boliiviasse.

Ertliga samal ajal elas Boliivias ka kuulus nats, Lyoni timukaks kutsutud Klaus Barbie.

Endine filmioperaator ostis Boliivias La Dorida nime kandva farmi ja hakkas põllumeheks ning karjakasvatajaks.

«Meie farm asus peaaegu džunglis. Isal oli kummaline komme lehmadele ja lammastele kanepit sööta. Meil oli ka 15 koera ja lugematul hulgal kasse,» meenutas Beatriz.

Hans Ertli lemmiktütreks oli Monika, kellest sai äärmusvasakpoolne sissivõitleja. Monika mõrvas 1971. aastal Boliivia konsuli Saksamaal Hamburgis, Toto Quintanilla. Quintanilla oli see, kes kuulsal Che Guevaral käed maha raius.

Boliivia sõjaväelased lasid lõpuks Monika La Pazis maha.

«Monika oli tema lemmiktütar. Isa oli šokeeritud, kui kuulis, et temast on saanud sissivõitleja ning Lõuna-Ameerika üks tagaotsitumaid naisi. Boliivia valitsus ei tagastanud meile Monika surnukeha,» meenutas Ertli tütar Beatriz.

Ertl jätkas Boliivias oma lemmikharrastusi filmimist ja fotografeerimist. Erilist huvi pakkusid talle kohalikud põliselanikud ja  jesuiitidest misjonärid.

«Filmimine ja fotode tegemine oli tema elu. Kuid 1960. aastate alguses juhtus õnnestus, mis teda oma lemmiktegevustest loobuma sundis. Ta oli oma viimast filmi Saksamaale saatmiseks posti viimas, kui traktor sillalt vette kukkus ning filmirullid hävinesid. Saksa filmitootja andis ta kohtusse ja pärast seda ei võtnud ta kaamerat enam kätte,» lisas naine.

Hans Ertl suri 23. oktoobril 2000, olles 92-aastane.

Tütre Beatrizi sõnul ei külastanud ta isa pärast Saksamaalt lahkumist oma kodumaad enam kunagi. Üks Ertli tütardest, Heidi kolis Saksamaale ja mees palus tal peotäie kodumaa mulda talle Boliiviasse saata.

«Isa sai selle mulla kätte kümme päeva enne oma surma,» sõnas Beatriz.

Hans Ertl on maetud oma farmi La Doloridasse. Ta maeti natsi-Saksamaa sõjaväevormis, mida ta oma elu lõpul kanda armastas. Praegu asub La Doridas Hans Ertli nimeline muuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles