Insenerid: New Horizons on homseks ajalooliseks lennuks valmis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA arvutijoonistus sondist New Horizon, Plutost ja kuust Charon
NASA arvutijoonistus sondist New Horizon, Plutost ja kuust Charon Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA inseneride sõnul on uurimissond New Horizons «heas vormis» ning valmis homseks ajalooliseks möödalennuks plutoid Pluutost.

Möödalend annab teadlastele esmakordselt võimaluse seda kunagi planeetide hulka kuulunud kosmilist objekti lähemalt uurida, edastab BBC.

Kuna New Horizons liigub väga kiiresti, siis ei ole tal võimalust Pluuto juures hoogu pidurdada, kuna see kulutaks liigselt kütust. Seega toimub ainult möödalend, mille ajal uurimissond kogub selle plutoidi kohta infot.

New Horizons on Maast umbes viie miljardi kilomeetri kaugusel ning raadiosõnumite jõudmine sondilt Maale ja Maalt sondile kulub ligikaudu 4,5 tundi.

See tähendab, et sondiga ei saa ühendust reaalajas, vaid viivitusega.

New Horizonsi projektijuht Glen Fountain sõnas, et neid huvitab lisaks Pluto pinnasele ka atmosfäär.

«Ütlesin meeskonnale, et oleme need õnnelikud, kes saavad midagi nii erakordset kogeda. Tegemist on projektiga, mis ulatub kaugele üle meie elu piiri,» lausus Fountain.

Uurijate teatel on nende jaoks olnud seni üllatuseks, kui erinevad on Pluto ja ta kuu Charon. Teooria kohaselt tekkisid kuu Charon kui Pluto mingi teise objektiga kokku põrkas ning selle tõttu peaks olema sarnased.

«Tundub, et need kaks on täiesti erinevad maailmad, mis on tekkinud üksteisest miljardite kilomeetrite kaugusel, kuid nad kuuluvad ühte süsteemi,» teatas juhtivteadlane Alan Stern.

Juba enne möödalendu on New Horizons edastanud NASA uurimiskeskusse Pluto kohta informatsiooni ja fotosid.

New Horizons on möödalennul Pluutole lähimas punktis 12 500 kilomeetri kaugusel.

Lisaks Plutole ja Charonile peaks uurimissond jäädvustama ka teised Pluto kuud – Styxi, Nixi, Kerberose ja Hydra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles