Päikeselennuk on tehnilise rikke tõttu järgmise 2 – 3 nädalat Hawaiil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solar Impulse2 saabumas Hawaiile Kalaeloasse
Solar Impulse2 saabumas Hawaiile Kalaeloasse Foto: SCANPIX

Päikeselennuk Solar Impulse 2 on akude rikke tõttu järgnevad 2 – 3 nädalat USAs Hawaiil.

Päikeselennuki akud kuumenesid üle rekordilisel ja ajaloolisel lennul üle Vaikse ookeani Jaapanist Hawaiile, milleks kulus viis ööpäeva, edastab BBC.

Inseneride sõnul tuleb kannatada saanud osad välja vahetada ja lennukit parandada, kuid ei olda kindlad, millal päikeselennuk saab uuesti õhku tõusta.

Ekspertide hinnangul ei pruugi lennuk olla lennukorras ajaks, et lennata enne orkaanihooaega üle Atlandi ookeani. Selle tõttu ei pruugi ümbermaailmalend lõppeda sel aastal.

Solar Impulse 2 ei lubata enne lennata, kui see on 100 protsenti töökorras.

Lennuk alustas oma ümbermaailma lendamist märtsis Araabia Ühendemiraatidest Abu Dhabist ning esmase plaani kohaslet taheti sinna tagasi jõuda 5 – 6 kuuga.

Senisel teekonnal on olnud mitmeid ilmast tingitud takistusi ning lend on pikenenud nädalate võrra.

Kui Solar Impulse 2 ei suuda lähiajal jõuda Hawaiilt USA idarannikule, siis iga päevaga kahaneb võimalus ületada õigel ajal Atlandi ookean.

Lennuki kergus, aeglus ja tiibade ulatus 72 meetrini teeb ta ilmastikuolude, eriti tugeva tuule ja vihma suhtes väga tundlikuks.

Piloot Andre Borschberg püstitas päikeselennukiga Jaapanist Nagoyast Hawaiile Kalaeloasse lennates rekordi, läbides vaid päikeseenergia abil 7200 kilomeetrit 118 tunniga.

Kuid pikk lennuaeg kahjustas liitiumioon akusid. Ilmnes, et akudel oli liigselt isolatsiooni, mille tõttu oli temperaturi regulatsioon takistatud.

Solar Impulse 2 meeskond teatas, et annavad lähiajal teada, kuidas lennukiga lood on ning mis saab edasi.

Andre Borschberg ja ta projektipartner Bertrand Piccard kasutavad Hawaiil aega selleks, et rääkida tuleviku keskkonnasõbralikest tehnoloogiatest.

Piccard peaks juhtima lennukit järgmisel etapil, mis kulgeb Hawaiilt Kalaeloast Arizona osariiki Phoenixisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles