Ansambel U: kultuuride lõimumisest festivalil Klaaspärlimäng

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel U:
Ansambel U: Foto: Laura Arum-Lääts

Ansambel U: esineb kontserdiga festivalil "Klaaspärlimäng" 12. juulil kell 22 Tartu Jaani kirikus.

Kavas:

Märt-Matis Lill "Kui kivid olid veel pehmed" lugejale, lauljale ja kuuele instrumendile (2015, esiettekanne)
Mauricio Kagel (1931-2008) "Exotica" kuuele mängijale mitte-euroopalikel pillidel (1971/1972)

Ansambel U:, üks juhtivamaid Eesti nüüdismuusika ansambleid, on tuntust kogunud oma erilise kõlataju, virtuoosse koosmängu ja julguse poolest võtta ette ebatavalisi ja leidlikku lähenemist nõudvaid eksperimentaalseid projekte. Festivalil "Klaaspärlimäng" esines U: viimati aastal 2010 Karlheinz Stockhauseni teosega "Aus den sieben Tagen", mis nõudis esitajatelt enne kontserti 4-päevast paastumist ja viibimist üksinduses. Vaata ka siia

Seekordse kontserdi põhiteos Mauricio Kageli "Exotica" nõuab peaaegu samaväärset ettevalmistust. Igal muusikul on vaja valida vähemalt 10 mitte-euroopa päritolu pilli, mida tuleb mängida kombineerituna laulmise, teksti retsiteerimisega ning mitmeid erinevaid esitusjuhiseid järgides. "Exotica" on loodud 1972. a Müncheni olümpiamängude kultuuriprogrammi jaoks. Kuigi möödunud on rohkem kui 40 aastat, on teos ja selle teemad jätkuvalt enam kui ajakohased. Mauricio Kagel pakub teosega välja erakordselt huvitava ainese mõtlemaks teemadel mis on läänelikkus, mis on meie jaoks võõrad kultuurid, kuivõrd ja mil moel on kohtumised võimalikud.

Festivali korraldab Estonian Record Productions

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles