Maarja Nuut esineb täna Krakowis EBU Folkfestivalil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Nuut.
Maarja Nuut. Foto: Rene Altrov

1980. aastal alguse saanud Euroopa Ringhäälingute Liidu, EBU (European Broadcasting Union) Folkfestival toimub igal aastal erinevas riigis suurima folkfestivali raames. Festivali idee on mitmekesistada popmuusikast üleküllastunud meediaruumi ja raadioeetrit, tuua publikule lähemale erinevate rahvaste pärimusmuusikat ning toetada loomingulisi eksperimente, milles kaasaegne kõlamaailm ühendatakse traditsioonilise muusikaga.

Folkfestivali kontserdid salvestab korraldava riigi ringhääling ning iga kontserti vahendab keskmiselt 20 suure kuulajaskonnaga raadiojaama kogu maailmas. Lisaks Euroopa publikule saavad kontsertidest raadio vahendusel osa ka Ameerika, Kanada, Uus-Meremaa, Austraalia ja Lõuna Korea raadiokuulajad, kokku mitu miljonit inimest.

Tänavu võõrustab EBU Folkfestivali Poola keskne maailmamuusikafestival Rozstaje (Crossroad). Eestist on EBU Folkfestivalil varem esinenud Mari Kalkuni ansambel 2012. aastal Segovias.

Viiuldaja-laulja Maarja Nuut on Eesti muusika üks praegusi tõusvaid tähti. Ta ühendab oma loomingus eesti folkloori kaasaegse elektroonikaga, luues kontserdilaval luupereid kasutades ja improviseerides kordumatuid helimaastikke. Tänavu pälvis ta Tallinn Music Weekil festivali eripreemia. Maarja Nuut on ainus Eesti artist, kes on üles astunud ka tähtsal maailmamuusika festivalil WOMAD. Maarja Nuudi osalemist EBU Folkfestivalil toetab EV Kultuuriministeerium.

Tänavusel EBU Folkfestivalil astub üles 23 esinejat ja ansamblit, nende hulgas poolakate grupp Kroke, soomlanna Maria Kalaniemi, duo Zakir Hussain & Rakesh Chaurasia Indiast, vene artist Arkadiy Shilkloper, muusikud Armeeniast, Valgevenest, Ukrainast, Koreast ja teistest riikidest. Maarja Nuudi kontsert toimub täna õhtul Krakowi kultuurikeskuses ICE.

EBU Folkfestivali salvestusi saab sügisel kuulata Klassikaraadiost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles