Pildid: kunstnik tegi Wikipedia artiklitest raamatusarja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kunstnik Michael Mandiberg tegi inglisekeelsetest Wikipedia artiklitest raamatud, milles on tuhandeid lehekülgi.

Ta pani Wikipedia raamatuprojekti New Yorgis näitusele, edastab AFP.

Kunstnik on Wikipedia artiklite raamatuteks tegemisega tegelenud viimased kolm aastat.

Mandiberg kasutas suurteose loomiseks erilist programmi, mis aitas Wikipedia tekstidele raamatuteksti kuju anda. Igal raamatul on oma ISBN-number ja muu, mis tavaliselt raamatus on.

Kui Mandiberg teeks kõik inglisekeelese Wikipedia artiklid raamatuks, siis oleks neid raamatuid 7600. Kunstnik tegi näituse jaoks vaid 106 raamatut, millest igaühes on 700 lehekülge.

«Leidsin, et ma ei pea kõike võtma. Valisin internetientsüklopeediast välja vaid selle, mis huvi pakkus ja minuga haakus,» selgitas kunstnik.

Üheltpoolt on tegemist internetis leiduva informatsiooni visualiseerimisega, teiselt poolt aga absurdse poeesiaga.

«Kui ma selle projektiga alustasin, siis juurdlesin pikalt, kuidas uuest asjast teha vana versioon,» lisas ameeriklane.

Mandibergi poolt läbi töötatud informatsiooni on 11 gigabaiti. Näitusel on lisaks 106 Wikipedia raamatule ka 2000 raamatu seljast koosneva tapeet.

Mandibergi sõnul tahab ta panna vaatajad mõtlema, kui suure tekstikogumikuga tegemist on.

Raamatusarja kuulub ka 36-osaline lisa isikutest, kes on Wikipediale kaastööd teinud.

Sarja esimene osa koosneb 91 allosast, milles on 11,5 miljonit artiklit. Siis on üle 500 allosa, milles on ära toodud Wikipedia otsingusõnad.

«Raamatutes olev tekst on pärit 7.aprillist ehk nüüdseks on osa sisust vananenud. Programmil kulus Wikipedia tekstide allalaadimiseks mitu kuud ning siis tegin pdf-versiooni, mille panin raamatute avaldamise leheküljele, kus seda töödeldi kaks nädalat,» selgitas Mandiberg.

Wikimedia fondi teatel on alates aprillist Wikipedia tekste muudetud umbes 7,5 miljonit korda.

Mandibergi raamatusarja raamatuid saab osta ükshaaval ning nende hind on kümme dollarit. Samuti saab osta kogu sarja poole miljoni dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles