Keskpäeval Balti jaamas: kuus meest tegid rongile tuule alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tegu oli Eesti rammumeeste põnevusüritusega, et tõmmata tähelepanu suurtele rammumeeste võistlustele laupäeval Kalevi Spordihallis.

No ja eks tegelikult oleks uhke tunne ka, kui kuus mees tõesti 200 tonni kaaluva rongimüraka jõuaksid paigast tõmmata. Teadaolevalt pole varem sellist asja kuskil tehtud.

Mustades dressides jõujuurikad, kapuutsid peas, asutavadki end justkui härjarakendisse, kui tõmbavad selga rakmed, mis on ühendatud üheks kõieks, mis omakorda on äsja Pärnust saabunud rongile ninaossa seotud.

Seitsmes mees, välimuse järgi samuti sportlane, annab meestele märku, millal tõmbama hakata ja lähebki lahti. Rööbastele on pandud spetsiaalne redel, mille abil saavad rammumehed kasutada ka käelihaseid, kui nad redelist justkui üles ronivad. Kõvasti lükatakse ka jalgadega. Kui rong juba liikuma hakkab, tõusevad mehed sujuvalt püsti, kogu aeg vedamist jätkates.

Rong võtabki üsna kergelt, (nagu kõrvalt vaadates tundub – T.L.) vedu ja mehed veavad rongi 15 meetrit nagu plaanis oli. Seitsemes mees ütleb rahvale, et teeme nüüd ühe kõva aplausi ja rahvas teebki. Aega rongiveoks kulus 28,13 sekundit.

Üks vedajatest, Lauri Nämi nimeks, ütleb vahetult pärast katse sooritamist hinge tagasi tõmmates: «Olime suhteliselt kindlad, et ära tõmbame, päris häbisse ei tahtnud jääda, käisime ausalt öeldes eelmine neljapäev sarnastes tingimustes proovimas ka.»

 Lauri, see et meestel olid rakmed seljas, kas nii on kõige parem tõmmata?

Seda on varem ka võistlustel kasutatud, autovedamiseks näiteks. Rakendid on proovitud asjad.

 Kui rong kaalub 200 tonni, kui palju kuus tõmbajat meest kokku kaaluvad?

Noh ma arvan, et kuskil keskmine mehe kaal tuleb siin 125 kilo...

 ...Korda kuus, see teeb siis 750 kilo, mis on 0,75 tonni

Jah

 Kas Soome, Rootsi, Ukraina, Poola, Läti ja Leedu rammumeestel on laupäevasel võistlusel põhjust Eesti mehi peljata ka? Rongi vedamine pole naljaaasi.

Ma arvan, et on põhjust peljata küll, sest kodus me oleme kogu aeg väga tugevad.

 

Ja toome ära kuue tugeva mehe nimed, kes täna rongi vedasid ja laupäeval võistlema hakkavad: Marek Tobi, Meelis Pungits, Rauno Heinla, Lauri Nämi, Markus Männik ja Meelis Peil.

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles