Kontserdisari „Abonemet 007“ jätkab külalistega Tartust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu raekoda.
Pärnu raekoda. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Pühapäeval, 17. oktoobril kell 14 esineb Pärnu Ooperi kontserdisarjas „Abonement 007“ Tartu uue muusika ansambel koosseisus Tõnu Kalm (klarnet), Kadri Sepalaan (viiul), Lauri Sõõro (tšello) ja Kadri-Ann Sumera (klaver) kavaga „Pärivoolu“.

Nii teostelt kui koosseisudelt vaheldusrikas kontserdikava „Pärivoolu“ sisaldab eesti ja saksa heliloojate loomingut.

Kavale nime andnud teos, Mari Vihmandi "Pärivoolu" viiulile ja klaverile, on nõtke ja tundlik, voolava rütmi ja kaunite kõladega. Viiuldaja Kadri Sepalaan on tõdenud, et selles loos "viiul muudkui sillerdab ja klaver muudkui muliseb".

Tally "3 steps" klarnetile, tšellole ja klaverile on seevastu minimalistlikus stiilis motoorne perpetum mobile, kus läbivasse klaveriliini lõikuvad ootamatud vahelehüüatused tšellolt ja klarnetilt.

Manfred Stahnke sonatiin klarnetile ja klaverile on rafineeritud teos, mis kõlab justkui legoklotsidest kokkupandud kollaaž. Veerandtoone ja ülemhelisid sisaldavale aeglasele esimesele osale järgneb virtuoosne teine ning teose lõpetab mängutoosilik ja kaleidoskoopiline kolmas osa.

Gerhard Müller-Hornbachi trio on omamoodi variatsioonitsükkel dodekafoonilisele, ent üllatavalt kõrvasõbralikule ja emotsionaalsele teemale.

Esiettekandele tuleb ka Pärnu helilooja Andrus Kallastu 1991. aastal kirjutatud dodekafooniline prelüüd ja inventsioon klaverile. Prelüüdi oreliversioon on kõlanud 2000. aastal osana Kallastu kiriklikust kompositsioonist "Maria".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles