Tallinna Merepäevad kutsuvad kuulmispuudega lapsi „kuulama" Olav Ehala muusikat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Merepäevad
Tallinna Merepäevad Foto: Pressifoto

Tallinna Merepäevad 2015 toimuvad 17.–19. juulini Tallinna kolmes kesklinna sadamas. Iga-aastasel koguperepeol panevad korraldajad suurt rõhku ka tihedale lasteprogrammile ning avatud on lausa kaks lasteala.

Et pakkuda koostöös MTÜ-ga Puude Taga On Inimene elamust ka kuulmispuudega lastele ja nende vanematele, on Tallinna Merepäevad appi kutsunud viipekeeletõlgid, kes vahendavad Olav Ehala filmimuusika koguperekontserti „Arabella ja sõbrad", mis toimub pühapäeval 19. juulil kell 12.00 Vanasadamas. See on ainulaadne võimalus, kuidas kuulmispuudega lapsed saavad samuti „kuulata" Tanja Mihhailova, Priit Volmeri, Maria Soometsa jt kauneid esitlusi.

„Tallinna Merepäevad on ka varasemalt viipekeeletõlke oma tegemistesse kaasanud, kuid sellel aastal on esimest korda fookus suuresti just lastel. Meil on väga hea meel kutsuda kõiki kuulmispuudega lapsi ja nende vanemaid saama osa just neile mõeldud kontserdist," ütles MTÜ Puude Taga On Inimene tegevjuht Kristi Hunt.

Lisaks kuulmispuudega inimeste kaasamisele, juhitakse kontserdil tähelepanu ka nägemispuudega inimestele. Nimelt antakse enne kontserti „Arabella ja sõbrad" üle auhinnad Eesti 2015 aasta parimatele audioraamatute sisselugejatele, kes on välja valitud nägemispuudega inimeste endi poolt. „Alates 2013. aastast oleme MTÜ Kakora eestvõtmisel tunnustanud neid inimesi, kes on oma hääle audioraamatutele andnud. Neil on kanda oluline roll, et nägemispuudega inimesed samuti raamatutest osa saaksid," rääkis Sarapuu.

Käesoleva aasta alguses valisid nägemispuudega raamatusõbrad viimase aasta parimateks heliraamatute sisselugejateks Leino Rei ja Valli Pärna. Sarapuu sõnul on tal hea meel tõdeda, et audioraamatud on muutunud nägemispuudega inimeste seas üha populaarsemaks, kuid sellegipoolest ei tea paljud inimesed, kust neid laenutada saab. „Just teadmine sellest, et on olemas koht nimega Eesti Pimedate Raamatukogu, kust saab audioraamatuid laenutada, on veel vähene ja ma väga soovin, et vaegnägijad ja pimedad tulevikus rohkem seda võimalust kasutaksid," sõnas Sarapuu.

Nägemispuudega ja mõne muu lugemistakistusega inimestele mõeldud audioraamatud valmivad Kultuuriministeeriumi toel. Aastas antakse keskmiselt välja 100-120 heliraamatut. Peamiselt loetakse sisse ilukirjanduslikke teoseid nii Eesti kui ka välismaa autoritelt.

Audioraamatutega on Tallinna Merepäevade ajal võimalik tutvuda Merekaru mängumaal Vanasadamas. Tallinna Merepäevadega juba teist aastat koostööd tegeva MTÜ Puude Taga On Inimene, mille liige on ka Kakora MTÜ, eesmärk on parandada puudega inimeste kaasatust kultuurisündmustest osasaamisel ning seda nii korraldajate kui külalistena. Ühtlasi edendab MTÜ selleteemalisi arutelusid Eesti ühiskonnas ja meedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles