Sõpruses esilinastub Cannes’is parima näitleja auhinnaga pärjatud film “Inimese mõõt”

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Inimese mõõt"
"Inimese mõõt" Foto: Kaader filmist

9. juulil kell 19.00 esilinastub kinos Sõprus prantsuse režissööri Stéphane Brizé “Inimese mõõt.”

Brizé on öelnud, et tahtis filmida tõde ja reaalsust. Hüperrealistlikumaks käsitluseks on filmi professionaalsete näitlejate asemel kaasatud inimesi, kelle töökoht reaalses elus on sama, mis filmirollis. Tulemuseks on suursuguselt lihtne film, elust enesest.

Filmi keskmes on töö kaotanud sümpaatne prantsuse härra Thierry, kes maandub pärast pikki tööotsinguid kaubanduskeskuse turvamehe ametipostil. Tristan Priimägi: ”Kui seni on Cannes’is märkimisväärset vastupanu kodanluse mitte nii diskreetsele võimutsemisele osutanud ennekõike vennad Dardennes’id, siis on nüüd ka Brizé astunud üle klassidevahelise eraldusjoone teisele poole ja räägib sellest, kuidas peaks tänapäeva Prantsusmaal hakkama saama lihtne tööinimene. Kui Lindoni Thierry lõpuks supermarketi turvamehena korda hakkab pidama, pannakse tema eetika piirid järjest enam proovile. Keegi pole süüdi, lihtsalt süsteem on värdjalik ja kõik inimesed selle orjad. Tabad end õudusega mõttelt, et tänapäeva ühiskonnas on väärikaks jäämine pigem erand kui reegel. Väga võimas roll väljapeetud, väikeses ja lihtsas, ent emotsionaalselt jõulises filmis.” ( Sirp. Cannes boogie. 29.05.2015)

Cannes’is parima näitleja auhinnaga pärjatud Vincent Lindoni peene, mitmekihiline ja võimsalt veenev roll toimib niivõrd efektiivselt, et veel päevi hiljem tabad end mõtisklemast Thierry tegelaskujule ning küsimustele ja lahendustele, mida elu inimese teele asetab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles