Raadioteatris on külas Arvo Kukumägi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seekordse raadioteatri etenduse külaline on Arvo Kukumägi, kes on esitusele tuleva kuuldemängu "Ahi", üks osatäitjatest.
Seekordse raadioteatri etenduse külaline on Arvo Kukumägi, kes on esitusele tuleva kuuldemängu "Ahi", üks osatäitjatest. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Neljapäeval, 14. oktoobril kell 19 toimub Ugala väikeses saalis järjekordne raadioteatri õhtu. Külas on kuuldemängu "Ahi" osaline Arvo Kukumägi, kes räägib loo valmimisest ning on nõus meelsasti küsimustele vastama.

Jussi Kylätasku (1943–2005) oli legendaarne soome romaani- ja näitekirjanik ning luuletaja. Kriitikud on tema puhul esile tõstnud erilist annet soome inimese karge ja kinnise tundemaailma edasiandmisel ühtaegu kriitiliselt ja armutult koomiliselt, kuid suure hellusega. Ainuüksi kuuldemänge on Kylätasku sulest tulnud 16.

1979 aastal valminud „Ahi“ („Uuni“) on pälvinud hinnatud Põhjamaade kuuldemänguauhinna.

Lavastaja ja muusikaline kujundaja on Taago Tubin.

Mängivad filminäitleja Arvo Kukumägi, Marje Metsur ja Tarmo Tagamets (Võru Linnateater) – kõik Võrumaa taustaga inimesed ning lavastuses kasutatakse vastavalt ka kolme erinevat keelt: eesti, võru ja setu.

Kuuldemängu tõlkisid Tamur Tohver ja Sulev Iva.

Linnas elav poeg on saanud emalt sõnumi: viimane soovib kodunt lahkuda, kuna kooselu isaga on muutunud võimatuks. Viha, viin ja armukadedus on viinud talumatu vägivallani. Kui poeg saabub tallu, ei ole ema kusagil. Isa väidab, et ei tea, kus ema on ja tahab kangekaelselt selgitada oma suhteid pojaga.

Olukord muutub iselaadseks surmatantsuks, kui isa on lõpuks kütnud vastehitatud ahju sedavõrd kuumaks, et mehed hakkavad pisikeses köögis sauna tegema. Leil, viin ja asjade otsemeelne väljarääkimine viivad lõpuks kummalise puhastumiseni.

Ugala teatris toimuvad sel hooajal Raadioteatri õhtud. Kui raadios kuuldemängu kuulates läheb keskmiselt 30 protsenti helidest kaduma, siis hea tehnika ja helikvaliteediga saalis jõuab publikuni kogu kuuldemäng oma nüanssidega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles