Viljandi muuseum kutsub vaatama mälestusväärse fotograafi töid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Parre (esiplaanil) tutvustab näituse avamisel Endel Veliste loomingut, mille väljapanek «Fotokroonik Endel Veliste (1930–2001)» on avatud 13. novembrini.
Tiina Parre (esiplaanil) tutvustab näituse avamisel Endel Veliste loomingut, mille väljapanek «Fotokroonik Endel Veliste (1930–2001)» on avatud 13. novembrini. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lehte Solo oli üks neist, kes Viljandi muuseumis fotograaf Endel Veliste mälestusnäituse avamisel kõneles, kuid ta meenutas Velistet kui Uusna kooli väga head õpetajat.

Oma päris esimese fotosõnumi toonasele rajoonilehele oli Endel Veliste teinud just Uusna koolist jaanuaris 1955, niisiis 55 aastat tagasi. Alles hiljem selgus, et heast õpetajast sai hiljem väga hea fotograaf ning rohkem kui neljaks aastakümneks sellesama lehe fotoreporter, näituste ja albumite koostaja, paljude võistluste võitja ning linna fotoklubi asutaja ja juht.

«Seda näitust oli päris raske kokku seada, sest välja sai panna väga väikse osa,» lausus muuseumi foto- ja looduskogu hoidja Tiina Parre. «Sealjuures leidub muuseumis ainult osa selle mehe loomingust.»

«Detsibellid» ja «Duett»

Tiina Parre juhtis sissejuhatuseks tähelepanu Gunnar Grapsi plaadi «Roosid papale» ümbrisele, millel muusika on silmaga tunnetatav. See foto võitis 1976. aastal üleliidulisel võistlusel «Inimene ja aeg» esikoha. Autor pidi pilti mitu korda asendama, sest muusikafännid oskasid seda stendidelt näpata.

Muuseumitoa otsaseinas näeb veel viit auhinnatööd: need on «Mart Raud kalavetel» (1974. aastal), «Duett» (Marju Kuut ja Tõnis Mägi 1975. aastal), «Gustav Erenesaks» (1979), fotolavastus «Viimne kiri» (1979) ja «Liikluskeerises» (1983). Viimati mainitu on linnas autoteele kukkunud seast.

Tähelepanu pälvib kollaaž lossivaremetest: mitukümmend fotot üheskoos. Iseloomulikumaid kaadreid seeriast «Autojuhti kõrval» oli Tiina Parre otsinud umbes neljasaja hulgast. Ja muidugi «Paul Kondas» — just sellisena mäletab rahvas kunstnikku tänu Endel Velistele.

Palju äratundmisrõõmu

Endel Veliste pildistatud ajahetked pakuvad eelmise sajandi neljal aastakümnel elanud viljandlastele äratundmisrõõmu: spordihoone ja Oru tänava elamu ehitus, raekoda ja selle kõrval seisev vana koolimaja kui kaks komput kõrvuti, mõned kitsad vanalinna tänavad...

Laual on ka Veliste koostatud albumid. Neile lisas Lembit Kadalipp oma koduse fotoalbumi, mis jääb koos näitusega viieks nädalaks asjahuviliste pilgu alla.

Paljud näituse avamisele tulnud inimesed meenutasid sooja sõnaga Endel Veliste elutööd. Lembit Kadalipp rääkis Viljandi fotoklubi silmapaistvast tegevusest ja arhitekt Ülo Stöör fotograafist kui silmapaistvast isiksusest. «Sakala» endine toimetaja Johannes Tetsmann meenutas Endel Velistet kui meest, kes töötas ööd kui päevad, ning õpetaja Linda Rõigas seda, kuidas ta leidis aega noortele pildistamist õpetada.

27. oktoobril on Endel Veliste 80. sünniaastapäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles