Santtu Karhu ja Aapo Ilves annavad Räpinas võro-karjala ühiskontserdi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aapo Ilves ja Santtu Karhu
Aapo Ilves ja Santtu Karhu Foto: Pressifoto

7.-9. augustil Räpinas toimuva XXVII Kaika suveülikooli avaõhtul annavad Räpina loomemajas ühiskontserdi karjala rockilegend Santtu Karhu ning Räpina oma eesti-võru laulik ja laululooja Aapo Ilves.

Santtu Karhu (passinimega Aleksandr Medvedev) on karjala rockbändi Santtu Karhu ja Talvisovat laulja, laulude kirjutaja ja hing. Petroskois elav Karhu on läbi oma tänapäevase loomingu lasknud kõlada põlisel karjala keelel, näidanud nii kodumaal kui mitmel pool Euroopas läbi kaasaegse muusikaprisma karjala kultuuripärandit – ning pälvinud oma tegevuse eest 2013. aastal Soome Kalevalanseura (Kalevala seltsi) kõrgeima tunnustuse. Santtu Karhu on esimene inimene, kes on kirjutanud rocklauludele sõnu aunusekarjala keeles.

Aapo Ilves: „Santtu rääkis, et tõuke omakeelse muusika loomiseks sai ta nõuka-aegsete superstaaride Gunnar Grapsi, Tõnis Mägi ja Jaak Joala eestikeelseid laule kuuldes.“

Koos ansambliga  Talvisovaton Karhu avaldanud neli kauamängivat: Pahoin brihoin pajatukset (2001), Hyvästit Karjala (2003), Terveh Petroskoi (2006) ja Allus oli muna (2009). 2012. ilmus Santtu Karhu luulekogu Hyvästit Karjala – Terveh Petroskoi, mis sisaldab nii karjala- kui soomekeelseid laulutekste, mida on iseloomustatud osalt etnofuturistlik-avangardseteks, teisalt romantilisteks ja ühiskonnakriitilisteks. Santtu Karhu kohta on öeldud, et ta on rokkar ja luuletaja, kelles kehastub kaasaja Karjala lugu. 

Karjala-võru ühiskontserdi korraldamisega soovivad XXVII Kaika suveülikooli korraldajad panustada soome-ugri rahvaste kultuurivahetuse elavdamisse: võru-karjala rockkontsert sobib hästi teadvustamaks ja näitlikustamaks inimestele seda, et hõimurahvaste kultuur on elav ning ei ole ainult arhiivide ja kultuuriajaloolaste pärusmaa.

Nii eesti- kui võrukeelsete laulude meistri Aapo Ilvese sõnutsi valisid nad Santtu Karhuga ühise kontserdi toimumiseks just Räpina seetõttu, et kuigi Santtu on Eestis varemgi esinenud, pole ta veel Võromaale sattunud.

Aapo Ilves: „Paaril viimatisel aastal oleme me sõber Karhuga Soomes koos tuuritama sattunud, no ja mina olen ka Karjalas ja Petroskois käinud, tema aga Räpinas mitte. Et esinemine liiga metslooma- ja meestekeskseks ei jääks, tuleb meid aitama ka hurmav viiulimängija Marju Varblane, ja ehk veel keegi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles