Rootsi prostituudid tahavad makse maksta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituudid
Prostituudid Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi ametivõimude sõnul soovib üha rohkem prostituute makse maksta, kuna siis on neil õigus sotsiaalabile ja terviseteenustele.

Rootsi maksuameti nõuniku Pia Blanki kinnitusel tahavad prostituudid seaduskuulelikud olla ning sellega oma elu lihtsustada, kirjutab The Local.

«Olen küsitlenud prostituute ja enamik neist soovib samasuguseid õigus ning kohustusi nagu on kaaskodanikel,» lisas Blank.

Rootsi seaduste kohaselt on seksi ostmine seadusevastane, kuid seksi müümine on täiesti seaduslik. Selline seadus jõustus Rootsis1999. aastal.

Alates 1982. aastast lahterdatakse prostitutsioon äritegevuse alla ning selle tõttu peavad sellega tegelejad ka makse maksma.

«Prostituutidel ja bordellidel peab olema ülevaade sissetulekute ja väljaminekute kohta. Ühesõnaga raamatupidamine peab korras olema. Klientidele tuleb väljastada teenuse eest tšekk, kuid kliendi nime lisamine ei ole kohustuslik,» selgitas Blank.

Prostituutide maksud tagavad neile näiteks haigeks jäämise korral haigusraha, vanematoetused ja pensioni.

«Kui tahad normaalset elu elada, siis tuleb makse maksta,» sõnas ennast Lisaks tituleerinud prostituut.

Kuid Rootsi paralamendisaadiku Désirée Pethrus Engströmi arvates edastab selline prostituutide legitimiseerimine vale sõnumi.

«Prostituutide tõstmisega teiste maksumaksjatega ühele pulgale õigustab prostitutsiooni,» arvas Engström.

Parlamendisaadik lisas, et tegelikult ei ole prostitutsioon kadunud ega kao ka kuhugi, hoolimata mitmetest seadustest ja karmide meetmete rakendamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles