Eestis algavad soomeugrilasi ühendavad hõimupäevad

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: fennougria.ee

Järgmise nädala vältel leiavad üle Eesti aset soome-ugri ja samojeedi rahvaste kultuure tutvustavad iga-aastased hõimupäevade üritused, et pöörata tähelepanu eestlaste sugulasrahvastele ja tugevdada hõimurahvastevahelisi sidemeid.

Marimaalt, Mordvast, Udmurtiast, Komimaalt, Handi-Mansimaalt, Karjalast, Ida-Soomest ja Ungarist kohale saabunud pärimusmuusikud esinevad kontsertidel, kinos Artis on kavas soome-ugri filmiprogramm, toimuvad kirjandusüritused ja avatud on näitused, teavitasid Fenno-Ugria Asutuse eestvedamisel toimuvate hõimupäevade korraldajad. Sugulasrahvastele pühendatud ettevõtmised toimuvad üle kogu Eestimaa koolides, rahvamajades ja raamatukogudes.

Hõimupäevad avatakse esmaspäeval, 11. oktoobril kell 17.30 Eesti rahvusraamatukogus Eesti Kunstiakadeemia viimaste aastate soome-ugri uurimisreiside materjalidel põhinevate näitustega "Komiromantika" ja "Ungarit otsimas". Kell 16 avatakse Eesti Kunstiakadeemia vahendusel Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu fuajees näitus Setumaa tsässonatest ja kirikutest 17.-21. sajandil.

Hõimupäevade peaüritused on ühiskontserdid 14. oktoobril kell 18 Tartu Ülikooli aulas ja 15. oktoobril kell 19 Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Laupäeval, 16. oktoobril kell 15 algab Tallinnas Pirita Lillepaviljonis kõikide külaliste osavõtul suur hõimupäev, kus peale muusika nautimise võib õppida tantsusamme, tutvuda Eestis tegutsevate soome-ugri seltside tegevusega, osta soome-ugri teemalisi plaate ja trükiseid, suhelda sõpradega ja maitsta soome-ugri rahvaste roogi.

Eestis on kolm lauljat Soome rahvamuusikaansamblist MeNaiset muusikalise etendusega Laulukaupmees, mis räägib Soome rahvaluuleuurija Armas Otto Väisäneni kogumisretkedest Soome, Mordvasse ja Setumaale. Väisänen, kelle sünnist täitub tänavu 120 aastat, oli muuhulgas setu lauliku Hilana Taarka lauluvaramu avastaja ja talletaja. Mia Pätsi lavastust võib näha 14. oktoobril kell 18 Tallinnas Eesti Draamateatri maalisaalis ja 15. oktoobril kell 18 Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas.

Alates 15. oktoobrist saab vaadata kinos Artis soome-ugri rahvastest vändatud mängufilme. Soome-ugri rahvastele pühendatud õhtutel esitletakse kaht tuliuut Venemaal valminud linateost: esimest marikeelset mängufilmi "Salika" ning filmi "Punane jää" hantide ülestõusust nõukogude võimu vastu. Näha saab ka soomlase Markku Lehmuskallio esimest neenetsikeelset filmi "Seitse laulu tundrast" ja saami päritolu Norra lavastaja Nils Gaupi filmi saamide ajaloost.

13. oktoobri kirjanduslik kolmapäev kannab nime "Luulet Euroopa piirilt" ja sellel osaleb aunusekarjala luuletaja Santtu Karhu.

Millises seisus on emakeelne raamat ja lugemine soome-ugri kultuurides, seda arutatakse 11.-12. oktoobril rahvusraamatukogu korraldatud rahvusvahelisel konverentsil.

Soome-ugri rahvaid tutvustavaid ja nende omavahelisi sidemeid tugevdavaid hõimupäevi tähistatakse Eestis alates 1929. aastast. Hõimupäevade traditsioon katkes küll nõukogude okupatsiooni ajal, kuid jätkus taasiseseisvumisel 1988. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles