Ida-Timor süüdistab austraallasi aagade invasioonis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaga ehk merikärnkonn (Bufo marinus)
Aaga ehk merikärnkonn (Bufo marinus) Foto: AFP / Scanpix

Ida-Timor süüdistab Austraalia sõjaväelasi, et nad tõid 1999. aastal seal rahuvalvajatena olles Austraaliast kaasa nuhtluseks peetavaid aagasid ehk merikärnkonni (Bufo marinus).

Kohalike ametnike sõnul on mürgised aagad ka Ida-Timoris nüüd jõudsalt paljunenud ja levinud, kirjutab AFP.

«Ida-Timor seisab silmitsi konnaprobleemiga, aagade invasiooniga. Me ei ole 1999. aastal sisse toodud konnadest siiani vabanenud ning ei tea, kuidas neile piiri panna. Ainult tapmine ei aita,» sõnas kohalik ametnik Simplicio Barbosa.

Barbosa arvates võisid aagad Ida-Timorile jõuda koos australlaste varustusega.

Austraalia kaitseminister Jole Fitzgibbon luba asja uurida, kuid samas kinnitas, et  välismaale saadetavate Austraalia sõjaväelaste varustus läbib alati karmi kontrolli.

Aagad toodi Austraaliasse 1935. aastal, hoidmaks suhkrurooistandustes kahjurputukaid kontrolli all. Aagadele uus keskkond sobis ja nad hakkasid massiliselt paljunema.

Kesk-Ameerikast pärit aaga keha pikkus võib olla kuni 22 sentimeetrit ning kehakaal võib ulatuda 2,6 kilogrammini.  Konnal on mürginäärmed, mille tõttu ta on võimeline mürki pritsima. Aaga on ainuke kahepaikne, kes talub soolast vett.

Austraaliasse toodi 3000 aagat, kuid tänaseks on neid rohkem kui 200 miljonit. Aagadele peetakse jahti ja neid hävitatakse, kuid probleemi ei ole siiani lahendatud.

Aaga on neis paikades, kuhu ta sisse viidi, kohalikku bioloogilist mitmekesisust vähendanud.

Ida-Timor (portugali Timor-Leste, tetumi Timór Lorosa’e) on riik Aasias, Malai saarestikus, Timori saare idaosas. 1976. aastani kandis nime Portugali Timor.

Ida-Timor oli Portugali asumaa 1596–1975. 1975. aastal kuulutas Ida-Timor välja iseseisvuse, kuid seejärel Indoneesia annekteeris Ida-Timori. 1999. aastal ÜRO järelvalve all korraldatud referendumil said ülekaalu Ida-Timori iseseisvuse pooldajad. Ida-Timor kuulutati ÜRO haldusterritooriumiks. 20. mail 2002 kuulutati Ida-Timor iseseisvaks ja 27. septembril liitus riik ÜRO-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles