Kopenhaagenisse püstitatakse uus megamošee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopenhaagenis asuva mošee sisevaade
Kopenhaagenis asuva mošee sisevaade Foto: SCANPIX

Taani pealinna Kopenhaagenis peaks 2017/2018. aastal  algama uue megamošee püstitamine ning selle ehitamist rahastavad eelkõige moslemitest eraisikud.

Taani moslemikogukond on Kopenhaageni kolmanda suure mošee ehitamiseks käivitanud rahaliste annetuste kogumise, edastab The Local.

Ehitise maksumuseks arvatakse kujunevat 80 miljonit Taani krooni, kuid ei ole teada kui palju moslemikogukonnal vajalikust summast juba olemas on.

Taani moslemikogukonna esindaja sõnul võtavad nad hea meelega vastu kõik annetused, olgu siis tegemist kohalike moslemite poolsete või välismaiste annetustega.

«Meie seisukohaks on, et annetustega ei tohi kaasneda klausleid, kitsendusi või määrusi, mis meie sõltumatust piiravad. Võtame vastu annetusi, millega ei kaasne ettekirjutusi, kuidas seda raha kasutada,» selgitas esindaja.

2014. aastal Kopenhaagenisse kerkinud mošee ehitamist rahastas endine Katari emiir. Siis kerkis päevakorrale kartus, et Katari kaudu võib fundamentalistlik rühmitus Moslemi Vennaskond hakata mõjutama Taani moslemeid.

Kopenhaagenisse nüüd kerkivale mošeele ei ehitata minarette, vaid see on kombinatsioon Põhjamaade ja islami arhitektuurist.

«Uue mošeega edastame Taani noortele moslemitele sõnumi, et oleme osa Taani kultuurist. Vanemale põlvkonnale aga näitame, et moslemite religioon, kultuur ja identiteet ei ole segunenud ega lahustunud, vaid on ikka alles. Meie sõnumiks on, et moslemid Taanist ei lahku,» selgitas moslemikogukonna esindaja.

Mošee juures hakkab tegutsema ka moslemite kogukonna kultuurikeskus.

Kopenhaageni linnavalitsuse  liikmed ei ole uue mošee rajamise suhtes üksmeelel.

«Kas see meile meeldib või mitte, kuid me peame arvestama, et Kopenhaagen on multietniline linn. Meil on õigeusukirik ja sünagoog ning selle tõttu peaks olema ruumi veel ühele mošeele,» sõnas linnavalitsuse liige Lars Berg Dueholm.

Teine liige Carl Christian Ebbesen on mošee rajamise vastu, kuid tema sõnul teda ei kuulata.

«Kopenhaagenis on juba küllalt suuri mošeesid. Need massiivsed silma jäävad ehitised annavad märku islamimaailma kohalolust ning me ei vaja veel ühte sellist,» nentis taanlane.

Uue mošee disaini eest vastutab Henning Larseni arhitektuuribüroo ning see rajatakse Taani pealinna Nordvesti linnajakku.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles