Hiinas konfiskeeriti Mao Zedongi aegset roiskunud liha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina võimud konfiskeerisid salakaubaks olnud liha, millest osa oli rohkem kui 40 aasta vanune ning roiskunud. 

Üleriigilisel haarangul saadi kätte rohkem kui 100 000 tonni kanatiibu, sea- ja loomaliha, mille väärtus on kolm miljardit jüaani, edastab China Daily.

«Tegemist oli haisema ja mädanema läinud lihaga,» sõnas Hunani provintsi ametnik. Sealt konfiskeeriti 80 tonni ebaseaduslikku liha.

Selle kuu alguses toimunud suures politseioperatsioonis arreteeriti Hunanis kaks lihasmugeldamisega tegelenud gängi, kogu riigis aga kokku 14 sellist gängi.

Hunani provintsi lehekülje andmetel pärines liha Hiina-Vietnami piirialalt, kus lihasaadetiste liikumist on raske kontrollida.

Hiina meedia ei täpsustanud, kust külmutatud, kuid üles sulanud liha täpselt pärines ning liha konfiskeerimist ei ole kinnitanud Hiina tolliamet.

Guangxi provintsi politsei ja tollitöötajate andmetel pärineb osa konfiskeeritud lihast rohkem kui 40 aasta tagusest ajast.

See tähendab, et halvaks läinud liha pakiti ja külmutati kui Hiina Rahvavabariigis oli võimul Mao Zedong, kes suri 1976. aastal.

Hiina lihasmugeldajad ostsid välismaalt odavat liha kokku, transportisid selle Hongkongi ja Vietnami ning lõpuks mandri-Hiinasse.

Hunani provintsi pealinnas Changsas asuva salakaubanduse vastu võitlemise büroo asejuhi Yang Bo sõnul transporditakse salakaubitsemiseks mõeldud toiduaineid mitte külmutusautode, vaid tavaliste veoautodega.

«Liha võis mitu korda üles sulada enne kui see klientideni jõudis,» selgitas ekspert.

Hiinas on ka tänapäeval toiduainete hügieeniga suuri probleeme ning pidevalt on uudiseid, et üks või teine toiduaine tuli kahjulike ainete tõttu müügilt eemaldada.

Hiina viimase aja suurim toiduskandaal oli 2008. aastal kui piimatoodetest leiti tööstuslikku ainet melamiini, mis oli lisatud ebaseaduslikult. Selliste piimatoodete tarbimise tõttu kaotas elu vähemalt kuus ning haigestus 300 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles