Filmi «Risttuules» muusika autori uudisteos kõlab Klaaspärlimängul

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärt Uusberg
Pärt Uusberg Foto: Erakogu

9. juulil Tartus algaval festivali Klaaspärlimäng avakontserdil kõlab muuhulgas Pärt Uusbergi uudisteos «Eestimaa taevastes kumab…». Pärt Uusberg on filmi «Risttuules» muusika autor ning tema lood on kõlanud mullusel üldlaulupeol ning tänavusel presidendi vastuvõtu pidulikul kontserdil.

««Eestimaa taevastes kumab...» on neljaosaline teos keelpilliorkestrile, mille kirjutasin käesoleva aasta kevadel. Iga osa väljendab minu jaoks taju Eestimaa taeva ilusatest värvidest,» kirjeldab Pärt Uusberg oma esmaettekandele tuleva loo sünnilugu. «Osadel on ka pealkirjad, mis aitavad lugu paremini jälgida; samas ei pea tingimata pealkirjadest teadlik olema - igaühe jaoks võib sellest loost kumada vastu just seda, mis talle selle muusikaga seostub,» selgitab helilooja.

Klaaspärlimäng Sinfonietta esitab dirigent Andres Mustoneni juhatusel ka festivali kunstilise juhi, helilooja Peeter Vähi teose «Reverence», mis oli kirjutatud juba 1976. aastal, kuid tuleb ettekandele alles nüüd.

9.-14. juulini Tartu Jaani kirikus ja Toomkiriku varemetes toimuv Klaaspärlimäng ühendab erilaadsed muusikastiilid eksperimentaalsest tänapäevamuusikast süvaklassikani. Kümne riigi muusikakooslused esitavad kuue päeva jooksul üksteist kontserti, neist kolm esiettekannet.

Nimekaim külaline on sel korral Philips Symfonie Orkest Neeme Järvi juhatusel. Klaaspärlimängul mängitakse ka legendaarse hiina helilooja Tan Dun muusikat, kes on muuhulgas tunnustatud nii Oscari, Grammy kui BAFTA auhindadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles