Pitcairnil on homoabielud lubatud, kuid ei ole homosid, kes abielluks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitcairni saar
Pitcairni saar Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuvas Pitcairni saarestikus on homoaabielud lubatud, kuid seal ei ela mitte ühtegi homo, kes saaks abielluda.

Saarestik koosneb neljast saarest – Pitcarnist, Hendersonist, Duciest ja Oenost ning vaid Pitcairn on asustatud, kirjutab The Telegraph.

Saarel elab 48 inimest, kes on Briti laeva Bounty mässajate ja Tahitilt pärit naiste järglased.

1790. aastast asustatud saarestik on Briti ülemere territoorium, millel on osaline autonoomia. Ametlikult on tegemist maailma kõige väiksema rahvaarvuga alaga.

Pitcairni asekubrener Kevin Lynch sõnas, et uus, samasooliste abielu lubav seadus jõustus 15. mail.

Ta lisas, et eeskujuks olid emamaa Ühendkuningriigi seadusemuudatused, mis lubasid samasoolistel abielluda nii Inglismaal, Walesis kui Šotimaal.

Bounty mässajate seitsmendat põlve järeltulija Meralda Warren sõnas, et saarel ela homosid ning seetõttu ei ole samasoolisi seal abiellunud.

«Tegemist ei ole homopropagandaga, lihtsalt meie saar käib ajaga kaasas. Nii nagu mujal, on ka meil ja miks mitte?» küsis Warren.

Warreni sõnul peeti ühte kohalikku geiks, kuid see oli kaua aega tagasi.

Samas on samasooliste abiellumisel mõningane takistus, sest neid peaks panema paari seitsmenda päeva adventistikiriku pastor, kuid see kirik on homoabielude vastu.

Samasoolistele saaks ilmaliku paaripaneku läbi viia ka võimuesindaja.

Austraalia abieluvõrdsuse nõustamisgrupi esindaja Rodney Croome sõnas, et kuigi Pitcairnil ei ole homopaare, võib olla neid homosid, kes sealt kunagi lahkusid. Nüüd saavad need oma kodukohta tagasi tulla ning lasta end ametlikult paari panna.

Ta lisas, et Pitcairn on sobiv paik ka Austraalia homopaaridele abiellumiseks, sest Austraalia seadused ei luba homoabielu.

Croome sõnul on Pitcairni otsus lubada samasooliste abielusid sõnum, et seal on kõik võrdsed ja teretulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles