Uue kunsti muuseum näitab filme loovisikutest

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrzej Wajda.
Andrzej Wajda. Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Oktoobris jätkuvad Pärnu uue kunsti muuseumis dokumentaalfilmiõhtud ja esmalt linastuvad haaravad portreed loovisikutest.

Vaiko Edur uue kunsti muuseumist edastas, et sel reedel, 8. oktoobril kell 18 jõuab linale sellesuvise Pärnu filmifestivali parim portreefilm loojast, argentiinlaste dokumentaal “Tuuletallaja”, mis räägib isehakanud filmimehest, kes rändab külast külla, linnast linna ja teeb kõikjal mängufilme.

Selleks kutsub ta kokku kohalikud inimesed, jagab neile kätte rollid ja lavastab lihtsaid melodramaatilisi süžeesid. Väikese kogukonna jaoks aga saab filmi esilinastusest suursündmus. See on suurepärane koondportree Argentina väiklinnades ja maa-asulates elavast rahvast.

Film on hispaania keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Järgmisel reedel, 15. oktoobril kell 18 saab samas vaadata portreefilmi eraklikust fotokunstnikust, kes käis oma piltidega ülimalt hooletult ümber.

Gerard Petrus Fieret ei hoolinud fotolahuste keemiast. Fieret tõstis oma pilte üksteise otsa, mispeale need kleepusid kokku. Vahel tagus mees oma nimejäljendi otse pildile. Portreefilm omapärasest ja samas ülimalt andekast kunstnikust avab tema salapärase maailma tagamaid. Pärast Fieret’ surma päästsid tema segipaisatud majast pilte hollandi entusiastid, sest kunstniku fotode eest pakutakse juba tuhandeid dollareid. Film on hollandi keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Nädal hiljem, 22. oktoobril kell 18 näitab uue kunsti muuseum poola filmitudengite tehtud linateost oma maestrost ning Poola ja maailma filmikunsti grand old man’ist Andrzej Wajdast, keda on jäädvustatud tema viimase suurteose “Katõn” võtteplatsil. Film näitab, kuidas vanameister lavastas mängufilmi massimõrvast, mille 20 000 ohvri seas oli tema isa. Samuti näeb, millise rahu, täpsuse ja rafineeritusega Wajda töötab. Saab kuulata tema mõtteid filmitegemisest.

“Andrzej Wajda: filmime!” pole lihtsalt portree või making of, vaid tutvustab elusat inimest, kes mõjub omal malbel moel eheda ja väga suure professionaalina. Film on eestikeelsete subtiitritega.

Kõik seansid on vaatajaile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles