Rahu ja armastus! Pagulaste vastastele loodi vastukaaluks uus liikumine

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased
Pagulased Foto: SCANPIX

Kui Eestis on hetkel palju lahkarvamusi tekitanud pagulaste teema ning järjest rohkem on tekkimas muulaste vastaseid lehekülgi, avati eelmisel nädalal Facebookis vastukaaluks uus leht, mis üritab kummutada eestlaste hirme, mis on muutumas lausa raevuks.

Uue lehekülje nimeks on «Salliv Eesti / Tolerant Estonia» ning keskendub just pagulaste sisserännet õigustavate argumentide välja toomisega.

Lehekülje tutvustuses on kirjas on kirjas:

«Salliv Eesti on uus liikumine, mille eesmärk on suurendada eestlaste tolerantsust teiste vastu, sõltumata rahvusest, rassist, usutunnistusest või seksuaalsest sättumusest.

Me armastame Eestit ning soovime igati säilitada meie identiteeti ning kultuuri, kuid meie arvates oleme me seda tugevamad, mida rohkem inimesi sellest osa saab. Kui me ise hindame enda kultuuri, siis suudame seda avatud olles ka teistest kultuuriruumidest pärit inimestele edasi anda.

Salliv Eesti kummutab rassistlikke müüte pagulastest – toetudes teiste Euroopa riikide, Kanada, USA ja Austraalia näidetele, leiame me, et osava integratsiooniga toob kontrollitud arv pagulasi ja immigrante väheneva elanikkonnaga Eestile pikemas perspektiivis kasu. Hirmu külvamise asemel tuleb välja töötada maailma edulisem immigrantide integratsioonipoliitika – Eestil on väga palju positiivseid kogemusi uute lahenduste juurutamisel, teeme seda sama pagulas- ja immigratsioonipoliitikaga!

Globaalse maailma talendid kogunevad paikadesse, mis on nende suhtes avatud, sõbralikud ja tolerantsed. Salliv Eesti soovib Eestimaad samuti näha sõbraliku ja avatud kohana, mitte tigeda paigana, mille avaliku ruumi on ära kaaperdanud grupp äärmuslasi, kelle mõttemallid sobivad aastasse 1933, mitte 21. sajandisse. Tänases maailmas võib juhtuda, et riigile, kus tahetakse kellegile nende nahavärvi pärast "ust näidata", tekib külge teatud märk ning siis ei taha seda ust avada ka "valged". Nende seas ka need noored eestlased, kes on vahepeal maailma avarustes avatud mõtlemise kunsti omandanud.

Hiljutise sotsiaalse arengu indeksi uuringu kohaselt on Eesti maailma üks sallimatumaid riike immigrantide suhtes, asudes organisatsiooni Social Progress Imperative pingereas selles arvestuses 133 riigi hulgas alles 123. kohal. Hoolimata sellest, et Eesti on juba 11 aastat olnud Euroopa Liidu liige, on viimasel ajal suurenenud inimeste hulk, kes järjekindlalt püüavad levitada viha ja vaenu inimeste vastu, kelle nahavärv või usutunnistus erineb nende omast. Üks asi on sõnavabadus, teine asi on valede levitamine selle nimel, et sisendada teistele, et inimesed kes ei ole täpselt samasugused nagu nad ise või kannavad teise traditsioone, on kuidagi halvemad.

Salliv Eesti teeb omalt poolt kõik, et terve mõistus Eestis säiliks ning väike osa äärmuslasi ei saaks meie toredat ja ägedat riiki ajas 80 aastat tagasi tõmmata.

Maailm ei alanud ega lõppenud Eestis – Eesti on üks osa maailmast. Me kõik sündisime ühe päikese all ning meie kõigi põues tuksub ühte värvi süda. Rassismil ei ole Eestis kohta.»

Kuidas suhtute teie uue lehekülje eesmärkidesse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles