Vastne kiredraama Pärnus

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest "Tuulte pöörises".
Stseen lavastusest "Tuulte pöörises". Foto: Priit Grepp

Kolmapäeval, 6. oktoobril mängitakse Pärnu Endla Küünis Rakvere teatris esietendunud Andres Noormetsa lavastust “Tuulte pöörises”.

Augus Kitzberg kirjutas oma näidendi “Tuulte pöörises” 104 aastat tagasi ning 1940. aasta 24. veebruaril avati selle lavastusega Rakvere teater. Noormetsa sõnade kohaselt on see näidend olemuselt nüüdisaegne kire- ja suhtedraama, taustaks talu- ja maaomandiprobleemid.

„Teinekord on vaja vaadata asju distantsilt, siis saadakse endast paremini aru. Meil on tunne, et oleme väga palju arenenud, aga kui see üle 100 aasta tagasi ühel eestlastele keerulisel ajajärgul kirjutatud näitemäng uuesti ette võtta, paistab, et olemuslikult oleme ikka väga samased. Inimesed olemuselt 100 aastaga küll ei muutu.“

Lavastuse keskmes on kirglik lugu kahest mehest ja nende vahel seisvast naisest, kes keset ümberringi toimuvaid muutusi püüavad eneseni jõuda ning oma tõde ja armastust leida. „Mina ... Ma seisan tuulte keeru sees ja ma ei tea veel, kuhu see mind viib,“ ütleb näidendi tegelane Jaan.

Andres Noormetsa ümberkirjutuses, lavastuses ja lavakujunduses ning Kristi Leppiku kostüümides tegutsevad Anneli Rahkema, Tiina Mälberg, Peeter Rästas, Erni Kask ja Toomas Suuman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles