Saksa Moritzburgi lossi metsas asus Hitleri salajane konjakipeidik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moritzburgi loss, mille maadelt leiti Adolf Hitleri konjakipeidik
Moritzburgi loss, mille maadelt leiti Adolf Hitleri konjakipeidik Foto: SCANPIX

Saksamaa Saksi liidumaa Moritzburgi barokklossi maade hulka kuuluvas metsas asub kelder, milles olid natsiliidri Adolf Hitleri konjakikastid.

Hitler lasi konjaki ja teised kallid joogid sinna peita 1944. aasta lõpul, kuna Berliinis oli muutunud ohtlikuks, kirjutab Bild.

Keldrist leiti mitu kasti Prantsuse Hennessy konjakit ja šampanjat, mille lasi sinna transportida Hitleri adjutant.

Hitleri käsul transporditi Berliinist sinna mitu autokoormatäit jooki ja sööki. Lisaks alkoholile viidi varjupaika ka juustu, küpsiseid, võid, vorsti, kohvi, šokolaadi ja sigarette.

Keldri ajaloo ja saladused paljastas Dresdeni lähedase Moritzburgi lossi praegune omanik, gastronoom Silvio Stelzer.

«Mätaste alt leiti kuue ruumiga kelder, kuhu Hitler peitis kalli konjaki ja šampanja,» lausus Stelzer.

Stelzer lasi keldri leidmisel kohalikel ajaloolastel uurida, kes võis joogi ja söögi sinna panna ning ilmnes, et see oli natsi-Saksamaa liider Hitler. See ilmnes lossis elanud Ernst Heinrich von Sacheni märkmetest. Von Sachenite aadliperekond elas Moritzburgi lossis kuni 1945. aastani.

Stelzer ostis lossi ja selle juurde juuluvad maad 2007. aastal. Ta lasi hooned restaureerida ning kutsus ajaloolased paika uurima.

«Von Sachenid aitasid Hitleril varusid peita. Venelased leidsid peidiku 1945. aasta juunis ning võtsid sealt enamiku asju kaasa,» teatas nüüdne lossi omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles