Video: uus hiidsisalikuliik kannab hüüdnime Hellboy

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regaliceratops peterhewsi
Regaliceratops peterhewsi Foto: SCANPIX

Teadlased tegid kindlaks uue hiidsisalikuliigi, mille esindajatel on kolm teravat sarve ning kilbitaoline teravate tippudega punast värvi luumoodustis.

Teadusliku nimetuse Regaliceratops peterhewsi saanud looma jäänused leiti Kanadast Albertast, edastab Discovery News.

Paleontoloogide sõnul elas see loom umbes 70 miljonit aastat tagasi kriidiajastul ning on lähedane sugulane tuntud hiidsisaliku triceratops`iga.

«See hiidsisalik leiti Albertast, kus varem ei ole sarvedega hiidsisalike jäänuseid leitud. Kuna tegemist on sealt esmaleiuga, on see tähtis,» selgitas Kanada Tyrrelli paleontoloogiamuuseumi teadlane Caleb Brown.

Ta lisas, et looma ebatavalisest anatoomiast saadi selge pilt alles laboriuuringute käigus ning sai selgeks, et tegemist on uue liigiga.

 «Tal on sellised sarved ja luust peakilp, mis andsid talle suurt sulgedega peakatet kandva indiaanipealiku välimuse,» lisas Brown.

Varasemates uuringutes on oletatud, et teravad sarved ja luukilp mängisid tähtsat rolli kaitsmisel ja võitlemisel või ka vastassugupoole juurde meelitamisel.

Uurijate sõnul on selge,  et teravad sarved võisid vaenlasele ja paaritumispartneri eest võitlemisel üsna palju kahju tekitada.  

Hellboy (Põrgupoiss) hüüdnimeks saanud hiidsisaliku fossiilsed luud avastas Kanada geoloog Peter Hews Albertast Oldmani jõe äärsest kivilademest.

Sarvedega hiidsisalikud jagunevad kahte suurde gruppi: chasmosaurus´ed, kellel on ninal väike sarv, silmade kohal suured sarved ja pikk luust kilp ning centosaurus´ed, kellel on ninal suur sarv, silmadel väikesed sarved ja lühike luust kilp.

«Uus leid kuulub chasmosaurus´te hulka, kuid tal on ka centoasurus´e jooni. See loom elas perioodil, mil centosaurus´ed hakkasid välja surema,» teatas Brown.

Hellboy anatoomia näitab, et need kaks sarvilist hiidsisalikuliiki arenesid sõltumatult üsna sarnaseks.

Teadlased tegid Hellboy koljust teha 3D arvutimudeli, mis oli suur väljakutse, kuna fossiilne kolju on üsna deformeerunud.

«Meie leid lubab oletada, et maailmas oli kunagi veel sarvedega hiidsisalike liike, kes ei ole meile teada. Jätkame nende otsimist, » lausus Brown.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles