Pildid ja video: päikeselennuk vajab Jaapani tormituulte tõttu parandamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ümber maailma lendav päikeselennuk Solar Impulse 2 pidi tegema üle Vaikse ookeani lennul halva ilma tõttu Jaapanis vahemaandumise.

Lennuk maandus Jaapanis Nagoyas probleemideta, kuid sealne tugev tuul kahjustas pisut lennuki tundlikke päikesepaneelidega tiibu, edastab BBC.

Lennukiprojekti taga olijad on veendunud, et Solar Impulse 2 saab uuesti töökorda ning ümbermaailmalend jätkub.

«Lennuk sai kergelt kannatada, kuid see on parandatav,» teatas üks pilootidest Andre Borschberg Twitteris.

Katselennuk, mille tiibadel on 17 000 päikesepaneeli, alustas oma teekonda märtsis Abu Dhabist.

Kuus esimest etappi kulgesid probleemideta, kuid seitsmendal etapil, mis on lend üle Vaikse ookeani Hiinast USAsse, tuli teha vahemaandumine Jaapanis.

Päikeselennuki meeskond ootas Hiinas Nanjingis üle kahe kuu õigeid ilmaolusid, et saaks lennata USAsse Hawaiile.

Möödunud laupäeval teekonda alustanud lennuk oli sunnitud esmaspäeval Jaapanis maanduma.

Nagoyasse pandi Solar Impulse 2 parandamiseks püsti ajutine angaar, et lennukit samas tuule eest kaitsta.

Teine piloot Bertrand Piccard on veendunud, et nad saavad lennuki parandatud ning juba lähiajal lennatakse Hawaiile.

Pärast lennuki parandamist uuritakse esmalt ilmaolusid ning siis langetatakse otsus, millal edasi lennata.

Päikeselennuki senised etapid: 9. märts - Araabia Ühendemiraatidest Abu Dhabist Omani Muscati, teekonna pikkus 441 kilomeetrit ja selle läbimiseks kulus 13 tundi ja üks minut.

10. märts -  Omanist Muscatist Indiasse Ahmedabadi, teekonna pikkus 1468 kilomeetri, mis läbiti 15 tunni ja 20 minutiga.

18. märts – Indiast Ahmedabadist Indiasse Varanasi, teekonna pikkus 1215 kilomeetrit, mis läbiti 13 tunni ja 15 minutiga.

19. märts – Indiast Varanasist Myanmari Mandalaysse, teekonna pikkus 1398 kilomeetrit, mis läbiti 13 tunni ja 29 minutiga.

29. märts – Myanmarist Mandalayst Hiinasse Chongqingi, teekonna pikkus 1459 kilomeetrit, mis läbiti 20 tunni ja 29 minutiga.

21. aprill – Hiinast Chongqingist Hiinasse Nanjingi, teekonna pikkus 1241 kilomeetrit, mis läbiti 17 tunni ja 22 minutiga.

31. mai – Hiinast Nanjingist USAsse Hawaiile Kalaeolasse, teekonna pikkus 8200 kilomeetrit. Teekond katkestati ja tehti vahemaandumine Jaapanis Nagoyas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles