Vabaduse väljakul näeb homme Eestis esmakordselt jalgrattapolo matši

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: Panther Media/Scanpix

Reedel, 5. juunil näeb linnaratturite festivali Tallinn Bicycle Week raames Tallinnas Vabaduse väljakul esmakordselt Eestis jalgrattapolo matši. Kell 16 algaval näidismängul lähevad vastamisi Eesti, Läti ja Leedu rattameeskonnad.

Foto: ETV

Rattapolo on võistkondlik spordiala, mis sarnaneb traditsioonilisele polole, kuid seda mängitakse hobuste asemel jalgratastega. Mäng pärineb 1891. aastast Iirimaalt ja on olnud 1908. aasta Londoni olümpiamängude avaalaks. 19. sajandi lõpuks levis mäng Suurbritanniasse, Prantsusmaale ja Ameerika Ühendriikidesse, kus see jalgratturite hulgas väga menukaks sai.

Koos linnarattakultuuri arenemisega on rattapolo viimasel kahel aasatkümnel läbi teinud taassünni, mängu on hakanud saatma suur huvi ning korraldama on hakatud ka maailmameistrivõistlusi. Eestis on jalgrattapolo aktiivsemalt harrastatud paar aastat ning samal ajal on mäng hakanud populaarsust koguma ka Lätis, Leedus ja Soomes - põhjanaabrite juures ongi spordiala tänaseks lähiriikidest kõige enam arenenud ning enim harrastajaid kogunud.

Jalgrattapolo mänguplatsiks võib olla kas muru või kõva pinnasega väljak. Mängivad kaks kolmeliikmelist tiimi, suletud neljanurksel alal, mille suuruseks on 37x18m. Väravad on paigutatud väljaku mõlemasse otsa, mille laiuseks on jalgratta pikkus. Mänguvahenditeks on tänavahoki pall ja malletid (vasarataolised kepid). Mängida võib igat tüüpi jalgratastega ning eesmärk on saada pall vastasvõistkonna väravasse.

Korraga mängivad kaks kolmeliikmelist meeskonda. Mäng algab stardiga, enne mida paigutatakse pall keset väljakut ning kumbki meeskond ootab oma värava taga. Palli saab lüüa kahel viisil, malleti otsaga (“shot”) või malleti keskosaga (“shuffle”). Värav loeb aga vaid juhul, kui pall lüüakse väravasse malleti otsaga (“shotiga”).

Pärast värava löömist läheb skoorinud meeskond üle keskjoone tagasi oma väljakupoolele ning vastasmeeskond võib alles pärast seda samuti keskjoone ületada. Mäng kestab kas kuni viienda väravani või kuni eelnevalt kokku lepitud aeg saab täis (tavaliselt 12-15min).

Kui mängija puudutab jalaga väljaku põrandat (horisontaalset pinda), peab mängija minema keskjooneni ning puudutama seda malletiga. Sel ajal kui mängija liigub keskjooneni puudub tal õigus mängu käiku mingil viisil sekkuda. Lubatud kontakt mängijate vahel: mallet malleti, ratas ratta, mängija mängija vastu.

Homse mängu kohta leiab lisainfo Facebookist SIIT!

Tänavu viiendat aastat toimuva linnaratturite festivali Tallinn Bicycle Week avab täna kell 18 algav jalgrataste teemaline seminar lokaalis Kivi Paber Käärid.

4.-7. juunini vältav Tallinn Bicycle Week ning legendaarsed Tour d'ÖÖ sõidud on osa Eesti Vabariik 100 programmist ning tänavune festival on avaakordiks 2018. aasta suurprojektile. Tallinn Bicycle Week toimus esmakordselt aastal 2011, Euroopa kultuuripealinna programmi raames.

Festivali korraldava ning rattateemadel kaasa rääkiva rattaentusiastide rühmituse ja MTÜ Eesti Linnaratturite Liit eestvedamisel on viie aasta jooksul toimunud paarkümmend Tour d'ÖÖ öösõitu, kontserte, pidusid, võistlusi ja muid häppeninge (aktsioon Tipp d'Und), mis on ürituste ümber kasvatanud üha arvukama ning juba tuhandetesse ulatuva linnaratturite kogukonna.

BIKE POLO TOURNAMENT - CPCV09 from Renaud Skyronka on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles