Solar Impulse 2 oli sunnitud maanduma Jaapanis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solar Impluse 2 Hiinast Nanjingist lahkumas
Solar Impluse 2 Hiinast Nanjingist lahkumas Foto: SCANPIX

Halva ilma tõttu pidi šveitslaste päikeselennuk Solar Impulse 2 tegema ootamatu vahepeatuse Jaapanis.

Päikeselennuk alustas 8175 kilomeetri pikkust lendu Hiinast Nanjingist Hawaiile eile hommikul kohaliku aja järgi, kuid maandus tormi tõttu Nagoyas, edastab Daily Mail.

Päikeselennuki projekti eest vastutavad isikud teatasid Twitteris, et «SI2 teeb halbade ilmaolude tõttu vahemaandumise».

62-aastane piloot Andre Borschberg sõnas, et lennuki ja nende jaoks on niiöelda tõemomendiks üle Vaikse ookeani lendamise etapp, mis oleks pidanud kestma kuus päeva ja viis ööd või vähemalt 130 tundi.

Borschbergiga vaheldumisi juhib lennukit teine šveitslasest piloot, 57-aastane Bertrand Piccard. Märtsis alguse saanud 12 etapiga ümbermaailmalend peaks kestma viis kuud.

Šveitsis valminud kerglennuk suudab päeval kogutud päikeseenergia tõttu lennata ka öösel. Lennuki tiivad on kaetud 17 000 päikesepaneeliga, olles samas pikemad kui suurel Boeing 747.

2,3 tonni kaaluval lennukil on 600-kilogrammised liitiumpatareid. Suurim kiirus ulatub 137 kilomeetrini tunnis ning tiibade ulatus on ligi 80 meetrit.

Lennuki esimene etapp kulges Abu Dhabist Omani ning kestis 12 tundi.

Kitsas kokpitis olemine nõudis head ettevalmistust ning selle tõttu treenisid Borschberg ja Piccard üsna karmides tingimustes. Lennu ajal võib kokpitis temperatuur langeda miinus 40 kraadini, neil tuleb kanda hapnikumaski ning tulla toime rõhuga.

Lennu ajal saavad nad magada kuni 20 minutit.

Pärast Hiinast USAsse Hawaiile jõudmist on järgmine etapp lend Arizonasse Phoenixisse. Sellel etapil juhib lennukit Piccard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles