Eesti animafilmi tulevik: rääkiv apelsin, hiigeltissid ja 3D

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Jancis
Kaspar Jancis Foto: Jelena Rudi

Elu 24 kasutas eile võimalust ja käis piilumas Eesti šefimate animafilmitegijate pooleolevaid filme. Ühtlasi tegime mõned pildid, mille kooskõla autorikaitseseadusega on täiesti ebaselge.

Animafilmisõbrad olid eile Tallinnas Sõpruse kinos, kus režissöör Mait Laas rääkis Eesti esimesest täispikast 3D animafilmist «Lisa Limone», mis valmib loodetavasti aasta pärast. Täispikk ses mõttes, et 60 minutit pikk. Laas näitas mõnda lõiku filmist, millest praegu on valmis 4 minutit, ka.

Lühidalt süžeest: Apelsini-Marko tuleb Aafrikast Sitsiiliasse, et vabalt ringi rännata, kuid oh ebaõnne, toredate liivarandade asemel avastab ta end hoopis ühe Sidruni juhitud ketšupitehasest, kus ta peab tööd tegema. Sidrunil on tütar Sidruni-Liisu (vaata filmi pealkiri), kellele annab lauluhääle Iris Vesik ning Marko ja Liis hakkavad liini ajama.

Immigrandi pulm

Siis oli end kohale vedanud Kaspar Jancis ja tema koostööpartner läti venelasest režissöör Vladimir Leschiov. Nemad teevad 10minutilist joonisfilmi «Villa Andropov», mis räägib ühe immigrandi unistustest, mis kipuvad purunema, pulmadest ja inimestevahelistest suhetest. Neil meestel on koos praegu ainult storyboard (üks patakas joonistusi filmi tähtsamatest momentidest – T.L.), filmi ennast veel sugugi mitte. Ja siis seal on üks väga suurte tissidega naine, filmis, ma mõtlen.

Neljanda režissöörina esitles mõningaid kaadreid Rao Heidmets. Ta on sellises tugevas keskeas mees ja ütles, et vanasti ei tahtnud küll ükski animarežissöör oma pooleliolevaid asju rahvale näidata. Aga kuna Kunstiakadeemia tudengid käisid muudkui peale (need tudengid seda üritust «Animateek» kord kuus korraldavadki), siis jäi Rao Heidmets nõusse.

Kusjuures Rao Heidmets pole isegi veel kindel, mis ta filmile pealkirjaks paneb ja pakub välja, et see on saab olema seiklusfilm. Proovipealkiri on praegu «Prohveti sünd. Võib-olla.»

Saladuslik tornaado

Seal filmis on tornaado-torm, mis imeb endasse noormehe ja neiu, kes parajasti lakas püherdavad. Ja siis satub üks põrgusse ja teine taevasse. Edasi läheb asi päris sürreaalseks, aga nagu Rao Heidmets lubas, tulevad nad pärast jälle maa peale tagasi.

Sellised ongi kõige värskemad uudised praeguselt Eesti animafilmirindelt. Ja kuna autoritel on kavas oma projekte töö käigus muuta, võib juhtuda, et aja jooksul muutub ka see info, mida Sa, hea lugeja, sellest loost praegu lugesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles