Mis on Bill Gatesi suurim hirm?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates esinemas
Bill Gates esinemas Foto: SCANPIX

Micosofti asutaja ja filantroop Bill Gates paljastas, mis on tema suurim hirm.

Gates ei pea ohtlikuks ei meteoriite, asteroide, vulkaane ega maavärinaid, vaid globaalset viirushaiguse pandeemiat, edastab Huffington Post.

Filantroobi arvates ei õppinud inimkond Ebola epideemiast, milles hukkus üle 10 000 inimese  ja mis tõi kaasa globaalse paanika, mitte midagi.

«Ebola epideemia näitas, et me ei ole globaalepideemiaks valmis. Kui hakkab levima haigus, mis levib ja tapab kiiremini kui Ebola, siis oleme tõelise maailmalõpuprobleemi ees,» lausus Gates.

Bill Gatesi ja ta naise Melinda Gatesi fond on investeerinud 80 miljardit dollarit globaalsesse tervishoidu.

«Karta ei tule «kosmilisi külalisi», vaid ülemaailmset haiguspandeemiat. Mis puudutab 20. sajandit, siis oli suur gripipandeemia, mis tappis üle 65 miljoni inimese. Seni ei ole täpselt teada, kuidas haiguspuhang alguse sai ja miks,» teatas Gates.

See sai nimeks Hispaania gripp, kuna Hispaania meedia oli esimene, mis selle ohtudest kirjutas.

Gatesi arvates on maailmas kaks gripiliiki: esimene, mis levib inimeselt inimesele väga kiiresti ning teine, mis tapab palju inimesi.

«Nende kahe segu oli Hispaania gripi näol, mis nõudis 65 miljoni inimese elu,» rõhutas filantroop.

Gatesi arvates peaks tervishoidu ja pandeemiate ennetamisse investeerima sama palju kui investeeritakse riigikaitsesse.

Pandeemia ennetamiseks tuleks nii meedikuid kui sõjaväge paremini koolitada.

Gatesi sõnul on nüüdses maailmas märgatavalt rohkem inimesi kui 1918. aastal ning seega oleks pandeemia puhul ka ohvreid rohkem. Tänapäeval reisitakse rohkem kui 20. sajandi alguses ning see omakorda võib haiguse kiirele levikule kaasa aidata.

Uurimine näitas, et tänapäevase elutempo ja liikumise juures nakatuks inimesed 50 korda kiiremini kui 1918. aasta Hispaania gripi epideemia ajal.

Gatesi sõnul võivad paljud loota, et on olemas efektiivsed ravimid, kuid tavaliselt muundub haigustekitaja tüvi kiiresti ning uusi ravimeid ei suudeta nii kiiresti välja töötada.

Filantroobi arvates oli Ebola lihtsalt «eelmäng», mis kontrollis inimkonna valmisolekut, kuid inimkond ei pruugi suuremaks epideemiaks valmis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles