Amnesty International nõuab Paapua Uus-Guineas«nõiaprotsesside» lõppemist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paapua Uus-Guinea kohalikud
Paapua Uus-Guinea kohalikud Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty Inetrnational nõuab Paapua Uus-Guinea võimudelt tegutsemist, et seal lõppeks «nõiaprotsessid».

Vaikses ookeanis asuvas saareriigis on viimastel aastatel lahti läinud tõeline «nõiajaht», milles kahtlusaluseid inimesi, on rünnatud, vägistatud, lintšitud ja tapetud, edastab YLE.

Värskeim juhtum pärineb sellest nädalast, kui inimmass võttis kinni ja peksis surnuks Misila nime kandnud naise. Teda süüdistati külaelanike nõidumises.

«Misila julm tapmine näitas, et Paapua Uus-Guinea valitsus on läbi kukkunud. Valitsus peaks püüdma selliseid juhtumeid ära hoida ning toimepanijad kohtu ette saatma,» teatas inimõigusorganisatsiooni esindaja Kate Schuetze.

Möödunud nädalal õnnestus kahel «nõiaks» kuulutatud naisel hullunud inimmassi eest põgenema pääseda. Jaanuaris uuris Paapua Uus-Guinea politsei juhtumeid, milles kolm naist said tapmisähvardusi, kuna arvati, et nad tegelevad kaetamise, musta maagia ja veel sarnasega.

Rahvusvaheline surve Paapua Uus-Guinea võimudele kasvas pärast seda kui rahvas põletas  2013. aastal elavalt «nõiaks» kuulutatud naise.

Elu kaotanud 20-aastast Kepari Leniatat süüdistati väikese poisi äranõidumisest, mille tagajärjel laps suri.

Pärats Leniata surma tühistas Paapua Uus-Guinea seaduse, mis võimaldas ta mõrvarile kergemat karistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles