Endaga rääkimine tagab suurema enesekontrolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograafi piltidel näevad eakad peegelpilti iseendast noorena. Pilt on illustratiivne.
Fotograafi piltidel näevad eakad peegelpilti iseendast noorena. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Uuringute põhjal aitab iseendaga rääkimine valjuhäälselt või mõttes vältida läbimõtlematuid otsuseid.

Ajakirjas Acta Psychologica avaldatud raporti andmetel aitab sisekõne saavutada suurema enesekontrolli, vahendas geniusbeauty.com.

Inimesed saadavad endale pidevalt sõnumeid eesmärgiga enda käitumist kontrollida. Näiteks sisendatakse endale, et jooksmist tuleb jätkata ka siis, kui ollakse väsinud või ohjeldatakse enda isu, kui soovitakse tegelikult veel üht tordiviilu süüa või hoitakse end tagasi, et vaidluse käigus teise inimese peale mitte karjuma hakata.

Juhtautor, Alexa Tullett, selgitas, et uuringu eesmärk oli kindlaks teha, kuidas iseendaga mõttes rääkimine enesekontrollile kaasa aitab.

Mitmete testide põhjal leiti, et inimesed käituvad tihti läbimõtlematult, kui neil puudub võimalus sisekõnet pidada. Kui ei saadud end sõnades väljendada või mõttes endale sõnumeid saata, vähenes enesekontroll ulatuslikult.

Tullett järeldas uuringu põhjal, et iseendaga rääkimine muudab enesekontrolli tõhusamaks ja ennetab impulsiivsete otsuste tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles