Bushi vihatakse rohkem kui Stalinit, Einstein on suurem kangelane kui Jeesus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush
George W. Bush Foto: SCANPIX

Hispaania Baskimaa ülikooli uuring näitas, et inimkonna senises ajaloos peetakse kõige vihatumateks natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit, terroriorganisatsiooni al-Qaeda kunagist juhti Osama bin Ladenit, Iraagi eksdiktaatorit Saddam Husseini ning USA ekspresidenti George W. Bushi.

Bush edestas selliseid julmi kommunistidest riigimehi nagu Jossif Stalin, Mao Zedong ja Vladimir Iljitš Lenin, kirjutab Daily Mail.

Uuringus toodi ära kuulsused, keda peetakse kas kangelasteks või pahategijateks.

Heade ajalooliste isikute nimekirja eesotsas on füüsikateoreetik Albert Einstein, kes edastab vaeste aitamisega kuulsaks saanud nunna ema Teresat, USA tumedanahalist inimõiguste eest võitlejat Martin Luther Kingi ja isegi Jeesust.

Uuringu jaoks küsitleti 37 riigis 7000 üliõpilast, kelle keskmine vanus oli 23 eluaastat. Uuring põhineb latentsel profiili analüüsil.

Uurijate sõnul oli nende jaoks üllatuseks, et George W. Bush paigutus viie kõige vihatuma isiku hulka.

Uuringu kohaselt olid kangelasteks eelkõige teadlased ja inimõiguste eest võitlejad. Pahalased aga riigijuhid ja poliitikud.

Kümne vihatuma isiku seas on veel mongolite valitseja Tšingis-khaan ja Hiina esimene keiser Qin Shi Huangdi.

Mis puudutas positiivseid kangelasi, siis oldi enamikus riikides nende suhtes üksmeelel, negatiivsete kangelaste puhul oli aga erinevusi.

«Kõige suurem erinevus oli kurikaelteks peetavate ajalooliste isikute puhul. Sama isikut võidi ühes riigis pidada negatiivseks, teises aga positiivseks. Üheks selliseks näiteks on Osama bin Laden,» selgitas uurija Dario Paez.

Kui küsitletutel paluti kiiresti öelda ajaloos tähtsat rolli mänginud isikuid, siis pakuti enamasti poliitikuid ja sõjaväelasi.

Uurijate sõnul näitab see, et inimesed mäletavad neid isikuid tugeva negatiivsuse tõttu, milleks on sõjad, konfliktid ja võimuvõitlus.

Kui aga küsitletutele anti aega mõelda, siis pakuti välja neid, kes on inimkonna heaks midagi positiivset teinud.

Sama kehtis ka siis, kui küsitletud pidid kiiresti ära tooma mõne tähtsa ajaloolise sündmuse ehk pakuti kohe sõdasid.

Religioossed idealistid ja sekulaarsed idealistid pidasid väga negatiivseks Osama bin Ladenit, Saddam Husseini ja Adolf Hitlerit.

Religioossed idealistid ja poliitilised realistid aga arvasid, et positiivsed kangelased on Buddha ja Jeesus.

Ajaloo suhtes ükskõiksed küsitletud ei pidanud enamasti kedagi positiivseks või negatiivseks, välja arvatud George W. Bushi, kes neile ei meeldinud.

Ilmnes, et kõik  neli gruppi pidasid Bushi kõige negatiivsemaks ajalooliseks isikuks.

Kangelaste edetabel: Albert Einstein, ema Theresa, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Isaac Newton, Jeesus, Nelson Mandela, Thomas Edison, Abraham Lincoln ja Buddha.

Kurikaelte edetabel: Adolf Hitler, Osama bin Laden, Saddam Hussein, George W. Bush, Jossif Stalin, Mao Zedong, Vladimir Iljitš Lenin, Tšingis-khaan, Saladin ja Qin Shi Huangdi.

Ajalooliste isikute populaarsusedetabel: Albert Einstein, ema Theresa, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Isaac Newton, Jeesus, Nelson Mandela, Thomas Edison, Abraham Lincoln, Buddha, printsess Diana, Kristoph Columbus, Martin Luther, Bill Gates, Johannes Paulus II, Muhamed, Franklin D. Roosevelt, George Washington, Karl Marx, Confucius, Aleksander Suur, John Kennedy, Winston Churchill, Che Guevara, Margaret Thatcher, Karl Suur, Sun Yatsen, Mihhail Gorbatšov, Deng Xiaoping, Napoleon I, Qin Shi Huangdi, Saladin, Tšingis-khaan, Vladimir Iljitš Lenin, Mao Zedong, Jossif Stalin, George W. Bush, Saddam Hussein, Osama bin Laden ja Adolf Hitler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles