CIRQUE DU SOLEIL lavastuse QUIDAM koreograaf on töötanud paljude maailmastaaridega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIRQUE DU SOLEIL lavastuse QUIDAM koreograaf on töötanud paljude maailmastaaridega
CIRQUE DU SOLEIL lavastuse QUIDAM koreograaf on töötanud paljude maailmastaaridega Foto: Cirque du Soleil

Juba järgmisel nädalal, 27.-31. mail annab maailmakuulus tsirkusetrupp Cirque du Soleil Saku Suurhallis kuus etendust. Sel korral toob päikesetsirkus Tallinnasse lavastuse nimega QUIDAM, mille koreograafiks on Emmy auhinnaga pärjatud Debra Brown, kes lisaks loomingulisele tööle mitme Cirque du Soleil show kallal on lavastanud ka paljude maailmastaaride esinemisi ning erinevaid muusika- ja spordiüritusi.

Foto: Cirque du Soleil

«On üks elu hinnalisimatest kingitustest olla õnnistatud inimestega, kellega koos nii unistada kui neid unistusi ka täide viia. Üks mu elu hinnalisim kink on olnud Debbie,» ütles Debra Brown’i kohta Quidami lavastaja Franco Dragone.

Debra Brown liitus Cirque du Soleil’ga 1987. aastal ning on töötanud rohkem kui kümne etenduse kallal, sealhulgas ka Saltimbanco ning Alegria, mida nautis Tallinnas 50 000 inimest.

Igal Brown’i poolt loodud etendusel on tema kordumatu visiooni käekiri. Debra enda sõnul ei ole liikumine tema jaoks midagi rangelt stiliseeritut. «Ma ei näe end koreograafina üheski kindlas tantsustiilis. Minu moto on lihtne: vaata iga päev enda sisse, kes sa oled; kuula, mida su keha sulle räägib. Keha on võimeline kinnitama, kas tehtud otsus on sulle hea või mitte, seega järgi oma südant – see ei vii sind kunagi valesse suunda.» Brown’il õnnestub teha erakordset just seal, kuhu teised ei julge minna.

Innustatuna kirest, mis ilmutas end juba varajases lapsepõlves, on Brown’il mõnevõrra lapselik võime vaadata maailma ning selles elavaid inimesi värske nurga alt. Tema eriline viis teistega klappida, intuitiivselt inimestes endis peituvat kirge äratada ja tuua neist välja loomingulised anded on koreograafile toonud suure tunnustuse üle maailma.

Lisaks Cirque du Soleil etendustele on Debra Brown loonud koreograafia Madonna «Drowned» maailmaturneele, Aerosmith’i videole «Jaded» ning selle loo esitusele American Music Awards galal, Shakira ja Wyclef Jean’i maailma edetabeleid vallutanud loo «Hips Don’t Lie» etteastele jalgpalli MM’il 2006. aastal, Luciano Pavarotti esinemisele Metropolitan Ooperis, Björk’i ja Celine Dion’i kontsertidele.

Brown on oma talenti jaganud ka mitmetele ooperietendustele (sh. John Corigliano ja Richard Wagner’i ooperid), suurtele spordiüritustele (sh. veealade MM, olümpiamängude tervitustseremoonia), heategevusaktsioonidele ja seltskondlikele üritustele. Tema eripärane stiil on püüdnud presidentide ja peaministrite tähelepanu erinevatel tippkohtumistel maailma eri paigus.

Brown’i filmitöö hõlmab teiste hulgas selliseid linateoseid nagu «Catwoman», «Van Helsing» ja «Barney’s Great Adventure». 2002. aastal sai ta Cirque du Soleil’le loodud etteaste koreograafia eest ka maineka Emmy auhinna.

«Mäletan oma esimest kokkupuudet Cirque du Soleil’ga. Pidin suhtlema suurest tähest lavastaja Franco Dragone’ga sõnadeta, sest ta ei rääkinud inglise keelt ega mina prantsuse. Kuid meie vahel oli vaikiv usaldus - teadsime mõlemad, et tahame edasi minna ja piire nihutada,» meenutas Brown.

«Franco küsis minult tihti, mis on kõige tähtsam asi, millega olukorda täiustada. Vastus oli - intuitsioon. Tsirkuses töötades püüdsin alati artistidega intuitiivset koostööd teha. Ma ei surunud ennast peale, vaid tõmbasin esinejatest välja nende enda teadlikkust, et nad hoomaksid seda, mida teevad. Intuitsioon on kõik, sest just läbi tunnetuse arendame improviseerimise kunsti.»


CIRQUE DU SOLEIL lavastuse QUIDAM lava
CIRQUE DU SOLEIL lavastuse QUIDAM lava Foto: promo

Tsirkuselavastus Quidam on saavutanud rahvusvahelise menu ja võlunud miljonite pealtvaatajate meeli üle kogu maailma. Etendusest võtab osa 45 artisti 18 riigist. Üle kahe tunni kestvas lavastuses saab publik nautida graatsilisi tasakaaluetteasteid, raskusjõudu eiravat tantsu metallrõnga sees, sümboolse tähendusega esemetega žongleerimiskunsti, virtuoosliku koreograafiaga hüppenöörikava ning elegantseid akrobaatikatrikke. 

Sealhulgas mitme auhinnaga pärjatud banquine-etteastet, kus viisteist artisti moodustavad erinevaid inimpüramiide, rabades pealtvaatajaid jalust täiuslikus sünkroonis kulgevate liigutustega või nn. Hispaania võrke, kus akrobaadid lendlevad kõrgel lava kohal, üksteise järel või kõik koos sööstes tühjusesse, ainsaks toetuspunktiks vaid keskkoha või pahkluude ümber keerduvad köied.

Shows on ruumi ka lava kohal rippuvatel rõngastel sooritatavatele ja suurt nõtkust ja osavust nõudvatele oivalistele kunstitükkidele. Pilvekiigel esitatavas numbris sooritavad trupiliikmed akrobaatilisi laskumisi, haardeid ja hüppeid, keereldes ja viskudes lava kohal. Enda köitmiseks, keerutamiseks ja pöörete tegemiseks pikkasid rippuvaid siidilinte kasutav õhuakrobaatika ja kehaväänamise naisvirtuoos võtab nende abil sisse erinevaid kaelamurdvaid asendeid, et luua kauneid ja harmoonilisi figuure.

Quidam tähendab ladina keeles «anonüümset möödujat» – inimest, kes üksinda tänavanurgal ootab või tõttab sinust mööda ning kaob rahvamassi. Ta on meis kõigis peidus – ta nutab, naerab, karjub, laulab, unistab. See etendus päästab meie sisemise «quidami» häälepaelad valla ning anonüümsusest kasvavad välja unistusi täis siirad suhted.

Etenduste ajakava:

27. mail (kolmapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

28. mail (neljapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

29. mail (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

30. mail (laupäev)

kell 15:30 (uksed avatakse 14:30)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:15)

31. mail (pühapäev)

kell 14:30 (uksed avatakse 13:30)

Quidam etendus kestab kokku 2 tundi 10 minutit (koos vaheajaga).

Foto: Promopilt

Cirque du Soleil (Päikesetsirkus) loodi 1984. aastal Kanadas Guy Laliberté ja noorte tänavaesinejate trupi poolt väga lihtsal eesmärgil – lõbustada publikut, näha maailma, ning ise sellest kõigest rõõmu tunda. 

Tänaseks on ettevõttel 5000 töötajat, kelle hulka kuulub enam kui 1200 artisti 50 erinevast riigist. Cirque du Soleil on toonud imetlust ja rõõmu sajale miljonile pealtvaatajale 300 linnas viiel mandril.

Piletid on müügil Piletilevi internetipoes aadressil www.piletilevi.ee, Piletilevi müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ja Selverites üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles