Uue kunsti muuseumis avaneb kolm põnevat näitust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulvi Haagensen, fragment näituselt.
Ulvi Haagensen, fragment näituselt. Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Reedel, 1. oktoobril avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis Eesti tuntud kunstnike näitus „Kunstnik loeb“, Austraalisas sündinud Ulvi Haagenseni näitus „Kuidas Vabaneda“ ja Pärnu kunstikooli vilistlaste näitus.

Näitusel „Kunstnik loeb“ esinevad oma maalide ning graafikaga Enn Põldroos, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Raul Meel, Toomas Vint, Ervin Õunapuu.

Lugemisaasta puhul loevad kunstnikud, kes on ka tunnustatud kirjanikud, näitusekülastajatele ette oma jutte, luuletusi, esseesid, katkendeid romaanidest. Kuraator Mark Soosaar ootab, et iga kunstnik loeb paaril tema valitud õhtul ette oma kirjanduslikku loomingut, signeerib oma teoseid ning arutleb kunstisõpradega lugemisharjumuse tähtsusest.

Näitus jääb avatuks 30. novembrini.

Näitusel „Kuidas vabaneda“ on vaadata lugu ühest Pärnu perekonnast, kes sõja lõpul Eestist lahkus. Tee viis perekonna Austraaliasse. Kunstnik on kasutanud oma isa tehtud vanu fotosid ja pannud kokku nn kunstnikuraamatu või loo, mis filmikaadritena jookseb vaataja silme ees.

„Kas see oli vabanemine? Mõte oli muidugi selles, et põgeneda ja vabaneda nõukogude võimust, aga kas see, mis neid ees ootas, kas see oli vabadus?“ küsib kunstnik.

Lisaks fotodel põhinevale materjalile on näitusel eksponeeritud traadist joonistused, mis kasvavad laiemaks sümboliks lahkumisele ja hüvastijätule ning samas uutele lootustele.

Ulvi Haagenseni traadist objektid on väga erandlikud eesti kunstis, sidudes kahe- ja kolmemõõtmelist väljendust.

Kunstnik püstitab küsimuse vabadusest ja sellest, mis vabadus kellegi jaoks tähendab.

Lugu algab Pärnust, kunstniku isa sünnilinnast, ja on tema sümboolne kojutulek.

Ulvi Haagensen on 1964. aastal Sydneys sündinud kunstnik, kes alates 1999. aastast töötab õppejõuna Eesti kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas.

Näitus jääb avatuks 24. oktoobrini.

Pärnu kunstikooli 30. aastapäevale pühendatud vilistlaste näitusel esinevad oma kunstikooliaegsete töödega Kadi Kuremaa, Rait Pärg, Kati Murutar, Riho Luuse jpt.

Näitus jääb avatuks 24. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles