Head mihklipäeva, Mihkel Raud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Raud
Mihkel Raud Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Elu24 arvates on praegu kõige šefim Mihkel Eestis Raud.

Nimega on mehel vedanud, sest nagu on saatele pealkirja vaja, on see Raual kohe varnast võtta. Nii jookseb praegu TV3s vestlusšõu «Kolmeraudne», paar aastat tagasi paugutas Raadio 2s «Kaheraudne» ja kunagi ammu oli ka saade «RaudTV».

Raud rääkis alles ükspäev Naistelehes, mis ta telest arvab: «Televisoon on mööbliese, mis pakub pärast tööpäeva lõppu lõõgastust. Kui inimesed tahavad seda vaadata ja saavad sellest kastist tuge, siis ma ei näe mingit vajadust iga saadet targaks kruttida.»

Kuldsed sõnad, härra Raud, Elu24 kirjutab nendele kahe käega alla.

Eluliste tähelepanekutega on tänast mihklipäeva sisustanud ka vanad eestlased, kes alustasid tänasest talviste tähtpäevade arvestamist (mihklist kuus nädalat marti, mardist kaks nädalat katri, kadrist neli nädalat jõulu).

Noorrahvas on veel teinud mihklituld (millest on tulnud folkloristide arvates väljend «välgumihkel» - toim.) ja kogunenud lõkke äärde või mõnda tallu tantsima ja pidutsema, kirjutab folklore.ee/Berta.

Päevale andis ilmet mihklilaat - oluline kokkusaamis- ja meelelahutuspaik, kus vaadati uusi laadanalju ja arvustati nende kunstilist taset.

Mihklipäevaga seondub ütlus «igal oinal oma mihklipäev», mida lausutakse sageli siis, kui kedagi on tabanud suurem äpardus, karistus või töö. Osaliselt on see ütlus tulnud sellest, et vanad eestlased tapsid mihklipäevaks lamba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles