Stephen Hawking: tulevikus võivad inimesed pidada sõda robotitega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Briti kuulus matemaatik ja kosmoloog Stephen Hawking hoiatas, et tulevikus ei pruugi sõjad toimuda riikide vahel, vaid inimkond versus tehisintellektiga robotid.

Hawkingi sõnul on juba nüüd tehisintellekt üsna kaugele arenenud ning 100 aasta pärast võivad robotid inimeste vastu mässu tõsta, kirjutab msn.com.

Hawking tegi sellise avalduse Londonis toimunud Zeitgeist 2015 konverentsil.

«Umbes 100 aasta pärast on Maal olukord teine ning tehisintellekt püüab inimesi endale allutada. Selle ärahoidmiseks tuleb meil teha kõik, et tehiintellektiga robotid alluksid ka edaspidi inimestele,» teatas kuulus teadlane.

Tehisintellekt tähendab intelligentset arvutisüsteemi, mis on võimeline tegutsema inimintellekti tasemel. Üks selliste intelligentsi näiteid on isejuhtivad autod.

Hawkingi sõnul peitub inimkonna saatuse võti tehisintellekti jätkuvas kontrollimises, kuid tehnoloogia kiire areng võib viia selleni, et seda ei suudeta lõpuks kontrollida.

Briti teadlane sõnas juba möödunud detsembris, et inimkonnale võivad robotid saatuslikuks saada.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch ja Harvardi ülikooli õigusteaduste kool teatasid aprillis oma raportis, et tulevikus võivad intelligentsed masinad inimeste kontrolli alt väljuda ning suureks ohuks kujuneda.

Selle raporti koostajate kinnitusel tuleks « keelata liiga nutikad arvutisüsteemid ja relvad, mis võivad hakata omal käel tegutsema».

«Meie tuleviku sõltub nii kiiresti arenevast tehnoloogiast kui ka selle oskuslikust kontrollist ja kasutamisest. Kui seda ei suudeta, siis on oodata masinate ja inimeste sõda,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles