Taani ministrid jäid kuningannaga riigiasju arutades magama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninganna Margrethe II
Taani kuninganna Margrethe II Foto: AP / Scanpix

Taani endine transpordiminister Flemming Hansen paljastas oma äsjailmunud raamatus «Politik til tiden», et mitmed ministrid on kuningannaga Margrethe II-ga riigiasju arutades magama jäänud.

Hanseni sõnul oli eriti raske ennast ärkvel hoida endisel tööministril Claus Hjortil, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Hjort esitles oma asju kuningannale esimeste seas ja alati pärast seda hakkaks haigutama ning lõpuks jäi magama. Ta ei olnud ainus,» kirjutab Hansen oma raamatus.

Ministrid kogunesid ja kogunevad siiani kuninganna juurde igal nädalal pooleteiseks tunniks.

Iga minister viib tema hallatava ministeeriumi tähtsad paberid kuningannale allkirjastamiseks. Etikett näeb ette, et kõigepealt loevad ministrid nende poolt esitatavate dokumentide erinevate osade pealkirjad ette ja kuninganna kordab siis neid.

Mitmed poliitikud on arvamusel, et Taani peaks loobuma oma aja ära elanud traditsioonidest, kaasa arvatud ka ministrite ja kuninganna iganädalastest kohtumistest. Kriitikute arvates on see karmilt etiketti järgiv traditsioon lihtsalt aja raiskamine.

Kuninganna aga väidetavalt naudib neid kohtumisi, sest tema arvates annavad need talle ta riigi poliitikas osalemise võimaluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles