Video: Patagoonia pingviinidel ja lonthüljestel on tõeline «kaklusklubi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patagoonia pingviinid
Patagoonia pingviinid Foto: SCANPIX

Mis puudutab Argentina Patagoonia ala, siis sealsed pingviinid ei meenuta Disney stuudio animatsioonide õnnelikke pingviine.   

Igal aastal muutub Patagoonia julmaks võitlusväljaks, kus omavahel on vastamisi võrdlemisi väikesed pingviinid ning sama toimub ka neljatonniste lonthüljestega, edastab news.com.au.

Zooloogide sõnul on nende kokkupõrked loomade kuningriigis kõige verisemad.

Patagoonia pingviinid saabuvad rannikule septembris ning tekitavad siis eeslihääle sarnaseid häälitsusi, millega kinnitavad partnerile truudust, kuid see armumäng ei kesta kaua.

 Pingviinide vahel käivitub võitlus oma pesa ja ala eest.

Isaste ja emaste pingviinide vaheline side on väga tugev ning isane oma valmis nii emast kui pesa kaitsma oma elu hinnaga. Iga pesale lähenejat rünnatakse.

Tavaliselt piisab läheneja minema ajamiseks paarist nokalöögist, kuid on ka neid kokkupõrkeid, mis kujunevad veristeks.

Zooloogide arvates on see nagu omalaadne «kaklusklubi», mis põhineb reeglil, et võideldakse nii kaua kui on vajalik, isegi tunde või surmani.

Pingviinid ei ole ainsad sõdijad, vaid nendeks on ka lonthülged, kes on veelgi vägivaldsemad.

Nad on valmis oma liigi esindajaid, kaasa arvatud poegi tapma. Isased lonthülged muutuvad agressiivseks kui saabuvad emased, kelle pärast võideldakse.

Emased on tiined ja tahavad rannal pojad ilmale tuua. Isased lonthülged aga tahavad emased oma kontrolli alla saada ning ranna «kuningaks» olla.

Pingviinide ja lonthüljeste kokkupõrked kestavad kuni detsembrini, mil nende pojad on teise kohta liikumiseks piisavalt suured. Nad lahkuvad siis aladele, kus on rohkem süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles