Traumaatilised sündmused kiirendavad bioloogilist vananemist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA California ülikooli uuring näitas, et traumaatilised sündmused ja neile järgnev posttraumaatiline stress kiirendavad vananemist.

USA teadlased töötasid läbi 64 uuringut, milles uuriti seost varajase surma ja traumaatiliste kogemuste vahel, edastab The Telegraph.

Kuue uuringu keskmes olid telomeeride pikkused. Telomeer asub kromosoomi otstes ning kaitseb kromosoomi otsi kahjustuste eest.

Raku iga pooldumisega telomeer lüheneb ning seda seostatakse rakkude vananemisega.

Uuringutes ilmnes, et traumaatiliste kogemustega isikutel olid telomeerid lühemad kui tavapäraselt teatud vanuses on.

Ka leiti, et neil inimestel oli ka suurem erinevatesse haigustesse haigestumise oht.

Posttraumaatilise stressi all kannatanutel esineb sagedamini südamehaigust, teist tüüpi diabeeti, dementsust ja maohaavandeid. Need haigused aga võivad tuua kaasa enneaegse surma.

Posttraumaatiline stress võib tekkida näiteks tõsiste liiklusõnnetuste, seksuaalrünnakute, pikaajalise vägivalla, sõjas osalemise, laeva-, lennu- või looduskatastroofi tõttu.

Posttraumaatilise stressi all kannatajatel võib esineda kroonilist depressiooni, vihahoogusid, magamatust, toitumishäireid ning alkoholi või ravimite liigtarbimist.

Uurijate sõnul on posttraumaatiline stress nii bioloogiline kui vaimne haigus.

«Meie uuring oli esimene, mis kinnitas, et posttraumaatilise stressi sisemised ja välised mõjud on seotud kiirema vananemisega,» teatas psühhiaater Dilip Jeste.

Varasemate uuringute kohaselt kiirendavad vananemist ka skisofreenia ja bipolaarne häire.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles